De Noorse regering investeert ruim 10 miljoen euro in de renovatie van de wereldzadenbank op Spitsbergen. De wereldzadenbank is een bunker waarin circa 900.000 zaden zijn opgeslagen die belangrijk zijn voor de voedselvoorzieningsketen op aarde. Door de zaden in de bunker te bewaren, blijft het DNA ervan bewaard tijdens een grote natuurramp of kernramp.

De wereldzadenbank zit op 120 meter diepte in een berg bij het plaatsje Longyearbyen waar zich vroeger een kolenmijn bevond. De temperatuur wordt hier kunstmatig op -18 graden gehouden om de zaden zo lang mogelijk te bewaren. De zaden zijn daarnaast verpakt in speciale, verzegelde pakketten om ze vrij te houden van vocht.

Nieuwe ingang

Met het geld dat de Noorse regering heeft gereserveerd, wordt een aparte ruimte gemaakt voor elektrische apparaten die warmte uit de bunker afvoeren. Op deze manier blijft de bunker zo koud mogelijk. Daarnaast komt er een nieuwe, waterdichte ingang. Eind 2016 bleek dat de huidige ingang lekte, toen de permafrost van de berg onverwachts smolt.

Ark van Noach

Omdat de wereldzadenbank exemplaren van alle belangrijke zaden bevat die bij een kern- of natuurramp behouden blijven, wordt ze ook wel ‘de Ark van Noach’ genoemd. Van alle zaden die in de zadenbank aanwezig zijn, komen minstens 18.000 monsters uit Nederland. In de bunker bevinden zich onder meer zaden voor prei, ui, sla, spinazie, tomaat, komkommer, haver, peper en witte bonen.

Eerste beroep

Drie jaar geleden werd er voor het eerst een beroep gedaan op de databank voor zaden. Tijdens de burgeroorlog in Syrië werden ruim 116.000 verschillende typen zaden uit het land veiliggesteld en opgeslagen in de Noorse bunker. In 2015 stuurde de wereldzadenbank de zaden terug omdat het weer rustiger werd in Syrië. Dat was de eerste keer dat er zaden vanuit de opslag teruggingen naar het land van herkomst.

Bron: NOS. Foto: Dag Terje Filip Endresen.






Gerelateerd