Zomaar een actualiteitenprogramma eind januari. Naar aanleiding van een uitzending van De Wereld Draait Door wordt een discussie gevoerd over vermeende gevaren van big data. Het contrast met het volgende onderwerp is groot: het Nederlands Kampioenschap puzzelen; de aloude legpuzzel is de nieuwe trend. Wat een contrast, het lijkt de glastuinbouw wel.

Aan de digitale mogelijkheden en uitdagingen voor de sector heeft Onder Glas recent nog uitgebreid aandacht besteed, dat zal komende maanden niet anders zijn. Ondertussen gaan we puzzelen, want zo kan de hedendaagse strijd tegen ziekten en plagen gerust worden omschreven. Een vitaal en weerbaar gewas als resultaat van een uitdagende puzzel; geen plaatje op de doos als voorbeeld, maar een persoonlijke zoektocht, het proces van scouten, proberen en ervaren, leren van combineren. Dat is de rode draad in Onder Glas van februari, die in het teken staat van plantvitaliteit.

Tuinbouwpuzzel

Het aantal stukjes neemt voortdurend toe. Voor elk middel waarvan de toelating wordt ingetrokken of beperkt, komt een ‘cocktail’ in de plaats. Een mix van groene middelen en chemie – aangevuld met biostimulanten en niet te vergeten een krachtig ‘vreemdelingenlegioen’ van biologische bestrijders – zorgt voor een complexe ‘Jan van Haasteren tuinbouwpuzzel’. Een stukje retro in een hightech sector. Groene middelen hebben vaak hun oorsprong in de natuur, waar planten eeuwenlang vele beproevingen hebben doorstaan. Maar welke combinatie van middelen, stoffen en beestjes geeft voor de individuele teler het beste resultaat?

Green challenge

Puzzelen is vooral een groepsactiviteit. Adviseurs specialiseren zich in weerbaarheid en in een geïntegreerde teeltwijze. Onderzoeksprogramma’s – Green challenges – worden steeds specifieker, gericht op ontbrekende stukjes. Essentieel daarbij is de rol van toeleveranciers, die het vizier ook meer en meer hebben op een gecombineerde aanpak en telers daarin begeleiden.
De ‘green challenge’ is een ‘big challenge’. Waar de teler bij big data wordt geholpen door digitale platforms, is het bij plantgezondheid zaak om kennis te verzamelen en ketenbreed te delen. Stukje voor stukje naar het eindresultaat; de glastuinbouw in optima forma.

Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd