De Belgische telersvereniging Tomeco zet naast hun tomatenspecialisme volgend jaar ook in op andere teelten. Dit doen zij vanwege vraag van de markt en risicospreiding. Waar voorheen tomaten stonden groeien nu ook watermeloenen en komkommers.
Tomeco had dit jaar in België de primeur met de eerste commerciële watermeloenen die onder glas werden geteeld. In samenwerking met een Belgische retailer werd 4.000 m² op het bedrijf van John Vermeiren ingeruimd voor de teelt van kleine watermeloenen, zo was te lezen in de augustus editie van Onder Glas. In week 28 oogstten zij de eerste meloenen en in week 38 liep de teelt ten einde.
Voorafgaand aan de commerciële teelt, had de telersvereniging al twee jaar proeven gedraaid met de teelt van meloenen en hieruit was onder andere gebleken dat het product het best gedijt in een komkommerklimaat. “Door meer water te geven en andere voedingsstoffen was de smaak ook beter”, vertelt Franky Van Looveren, teeltadviseur bij de groep die in totaal 80 ha kas heeft in de regio Hoogstraten.
Meer winkels
Van Looveren geeft aan dat de meloenenteelt en het eindproduct de verwachtingen van teler en retailer heeft ingelost en er nagedacht wordt over een opschaling. “De retailer had de meloenen dit jaar maar in een beperkt aantal winkels liggen bij wijze van test, maar wil volgend jaar meer winkels bevoorraden. In het voorjaar zullen we met elkaar om tafel gaan om afspraken hierover te maken.” Een verdubbeling van het areaal of zelfs meer, sluit hij niet uit.
Behalve de teelt van meloenen wordt bij Tomeco ook de teelt van komkommers opgeschaald. De telersvereniging is, zoals de naam aangeeft, van origine gespecialiseerd in tomaten, vooral specialties. “Dit jaar zijn we op vraag van de veiling van Hoogstraten, die mogelijkheden in de markt zag, gestart met komkommers. We zijn gestart met drie hectare belicht, waarna het areaal in de zomer is uitgebreid naar zeven hectare hogedraadteelt komkommer.”
Meer flexibiliteit met komkommers
De telers zien nog meer afzetmogelijkheden voor de komkommers en breiden het areaal volgend jaar uit naar 15 ha. Van Looveren geeft aan dat de komkommer- en ook meloenenteelt mede dient als risicospreiding. Met de alternatieve teelten bouwt de telersvereniging meer flexibiliteit in. “Tomaten zijn een jaarrondteelt, terwijl de komkommer en meloenenteelt korter zijn, waardoor je flexibeler bent in je teeltschema”, legt hij uit.
Waar er dit jaar nog een deel komkommers onder LED-belichting werd geteeld, is belichting deze winter uitgesloten door de hoge energieprijzen. Ook in de tomaten wordt er dit jaar niet belicht. Dat is besloten nadat de telersvereniging samen met veiling Hoogstraten eerder dit jaar met de retail samen zat om de impact van de duurdere energieprijzen op de productie van belichte tomaten te bespreken.
Tomaten uit Marokko
Dat betekent overigens niet dat Tomeco haar klanten moest teleurstellen. “We zijn toen samen gaan kijken naar alternatieven”, zegt de Vlaming. Deze alternatieven vonden de Vlaamse telers in Marokko waar het dit jaar voor het eerst tomaten zal sourcen. “We zijn een samenwerking aangegaan met een grote Marokkaanse teler die op basis van onze kwaliteitseisen Intense pruimtomaten zal produceren”, vertelt Van Looveren die dit jaar al meermalen naar Marokko is gevlogen om de teelt van nabij te volgen.
Liever had hij de wintertomaten onder Vlaams glas geteeld, maar nood breekt wet. “Onze klanten willen nu eenmaal tomaten in de winter en dan kun je het best samen kijken naar oplossingen.” Door op deze manier de klant te ontzorgen, hopen de telers weer Belgische tomaten te kunnen verkopen als de energieprijzen normaliseren. In afwachting daarvan onderzoeken en experimenteren de Tomeco-telers met alternatieve energiebronnen. Zo breidde het bedrijf van John Vermeiren recent haar drijvend zonnenpanelenpark uit en lopen er momenteel testen met E-boilers.
Tekst en beeld: Jerom Rozendaal