Glasaardbeientelers kijken terug op een goed voorjaar, met hoge prijzen. De coronacrisis speelde de aardbeiensector hierbij in de kaart: consumenten hechten meer waarde aan gezonde voeding en kiezen eerder voor een product van Nederlandse bodem. Tegelijkertijd leidde corona op sommige bedrijven ook tot hogere personeelskosten.
De Hollandse aardbeien werden al vanaf begin april – toen de eerste aardbeien uit de kas konden worden geoogst – goed betaald. En die trend zette zich in de weken daarna door. “De aanvoer van glasaardbeien liep door tot medio mei. En al die tijd waren de prijzen goed; deze lagen gemiddeld genomen hoger dan vorig jaar”, zegt Hans Lodder, Productmanager Aardbei bij Fruitmasters. “Dat bleef ook zo met de overgang naar de aardbeien van de stellingteelt, een week of vier geleden. Eigenlijk zien we pas sinds vorige week een prijsdaling. Maar desondanks zijn de aardbeienprijzen nog zeker niet slecht.”
Vergelijkbare aanvoer
Lodder denkt dat de goede prijzen met name te danken zijn aan de coronacrisis. De aanvoer was namelijk vergelijkbaar met andere jaren. “Mensen moesten gedwongen thuisblijven, en gaven meer geld uit aan voeding. Ook waren zij bewuster bezig met gezond eten en kozen zij eerder voor producten uit eigen land. Maar niet alleen de afzet richting Nederlandse supermarkten liep goed, ook de afzet naar Duitsland verliep prima. Dat de prijzen de laatste week wat lager liggen, komt onder meer door het warme weer. Dit zorgt voor wat extra aanvoer.”
Focus op gezond eten
Aardbeienteler Hans Manders kijkt ook met een goed gevoel terug op de afgelopen maanden. “Het seizoen is positiever verlopen dan verwacht. Ik schat dat de omzet tot nu toe gemiddeld twintig procent hoger ligt dan vorig jaar”, aldus de teler die een bedrijf heeft met 4,5 hectare glasaardbeien en 4 hectare aardbeien op stellingen, met vestigingen in Baarlo en Maasbree.
Manders, die met name Elsanta teelt, denkt ook dat de coronacrisis en de focus op gezond eten de prijsvorming een boost heeft gegeven. “Daarnaast was er nagenoeg geen productie vanuit Spanje, en hadden we dus ook geen concurrentie vanuit deze hoek. Dat heeft waarschijnlijk ook meegespeeld.”
Hogere arbeidskosten
“Maar de hogere omzet is niet allemaal nettowinst. We hebben namelijk ook meer arbeidskosten gemaakt”, voegt de teler eraan toe. “Vooral omdat het merendeel van onze vaste Poolse en Roemeense seizoenkrachten door het coronavirus niet kon komen. Hierdoor moesten we ons redden met andere buitenlandse arbeidskrachten en met Nederlanders die normaal gesproken in andere sectoren werken. Maar omdat zij voor het eerst aan de slag gingen in de aardbeienteelt, lag hun productiviteit logischerwijs lager. Hierdoor hadden we die hogere prijs ook wel nodig, alhoewel ik denk dat er onder de streep toch wel iets extra’s overgebleven is. Per saldo was het een prima voorjaarsseizoen.”
Koffiedik kijken
Of de prijzen de komende maanden zo goed zullen blijven, daarover durft de teler niets te zeggen. “Enerzijds is het positief dat veel mensen thuisblijven of in eigen land op vakantie gaan. Hierdoor eten ze wellicht ook meer fruit dan normaal. Maar tegelijkertijd komen er minder toeristen naar ons land, die normaal ook wel eens een bakje aardbeien inslaan. Kortom: het is koffiedik kijken.”
Tekst: Ank van Lier