Vanaf februari, maart, na het verdwijnen van de sneeuw, stond er bij Perkplantenkwekerij van der Ende al snel een stalletje vol met kleinbloemige violen langs de weg in 15 verschillende kleuren. Het was mooi weer én het trok extra de aandacht van heel wat mensen die liever gemakkelijk wat fleurige plantjes van langs de weg mee namen dan op afspraak een tuincentrum bezochten.
Ook dit jaar zijn de deuren van de kas sinds half april weer open voor de particuliere verkoop. “Het weer is anders dan vorig jaar. Vorig jaar was het stralend weer. Nu hebben we nog koude nachten en overdag is het ook nog niet echt warm geweest”, zegt dochter Carola die meewerkt in het familiebedrijf van haar ouders Chris en Marty van der Ende in Berkel en Rodenrijs.
Koud voorjaar
Tijdens de eerste coronapiek vorig jaar voldeed een route door de kas met 1,5 meter zones en een aparte in- en uitgang. Volgens de huidige regelgeving moeten bezoekers zich vooraf aanmelden op de website voor een tijdslot van drie kwartier. “We hadden ruim van tevoren al de eerste aanmeldingen via onze website. Een deel van de mensen heeft zich weer afgemeld en als reden opgegeven dat het nog te koud is”, vertelt Carola van der Ende. Op zich geen slechte zaak, want de familie verkoopt de planten in tegenstelling tot veel bouwmarkten en supermarkten, liever niet te vroeg, zodat hun klanten er lang plezier van kunnen hebben.
Breed aanbod
Net als vorig jaar kunnen klanten kiezen uit een breed aanbod van ruim honderd soorten: tachtig soorten eenjarige zomerbloeiers, dertig soorten vaste planten – beiden in meerdere kleuren. En niet te vergeten de kuipplanten, kruiden, hortensia’s, hanging baskets, manden en hangtassen en alles wat nodig is om de planten in de tuin te zetten.
Lokaal kopen
De helft van de planten is in 2020 verkocht voor de klok en de andere helft via de erop volgende particuliere verkoop. Deze verhouding is vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar. “We hadden met de particuliere verkoop een iets grotere toeloop. Vaste klanten namen meer mee. Ze gingen immers toch niet weg en wilden daardoor een gezelligere tuin. En we hadden veel nieuwe klanten. Je merkte dat het lokaal kopen echt een boost kreeg.”
Qua prijsvorming van de violen en vaste planten was het vorige voorjaar erg slecht. “De grotere toeloop van de particuliere verkoop heeft dit goed gemaakt. We zijn zelfs twee weken eerder dicht gegaan dan normaal, omdat de kas al sneller leeg was. Dus corona heeft uiteindelijk qua inkomsten niet veel veranderd. Maar als een deel van de nieuwe klanten van vorig jaar nu ook terugkomt, kunnen we daar wel ‘winst’ uit halen.”
Betere prijsvorming
De prijzen zijn dit jaar heel goed geweest. “Vanaf het begin dat wij zijn gaan rapen, na de sneeuw, hebben we direct prijzen ontvangen die we voorheen nog nooit hebben gekregen. Het leek wel of er een gigantisch tekort was. Normaal gaat het meeste voornamelijk via de klok weg en hebben we enkele bestellingen. Dit jaar waren er veel meer bestellingen.”
Van der Ende vervolgt: “In het vroege voorjaar – met de violen en vaste planten – gaat normaliter 99% naar de klok en op bestelling weg. Een enkeling koopt dus particulier. Met het kraampje afgelopen maanden aan de weg, is het deel wat we particulier verkocht hebben met een paar procent gegroeid.”
Wat er tussen half april en eind juni gaat gebeuren, kan ze echt nog niet te zeggen. Dat kan pas aan het einde van het seizoen, aangezien dit ook sterk weersafhankelijk is. “We verwachten wel dat het een goed jaar wordt. Mensen mogen nog steeds niet zo veel en willen het daarom thuis wederom gezelliger maken.”
Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn