Van Amsterdamse Bodem. Zo heet het online platform waarmee Amsterdam haar inwoners wil informeren over het snel groeiende aantal initiatieven voor stadslandbouw en lokaal geproduceerd en aangeboden voedsel. Ook is het platform een plek waar mensen terecht kunnen over voedselvragen. Volgens de gemeente interesseren steeds meer Amsterdammers zich voor (de herkomst van) gezond voedsel en willen hier zelf mee aan de slag.

Tuinbouw of landbouw in de stedelijke omgeving is in opkomst, ook in ons land. Dit omvat het telen, oogsten, bewerken en verkopen van voedsel in of vlakbij de stad. Om marktpartijen wegwijs te maken, als zij ideeën hebben om hiermee te beginnen, en om consumenten met deze initiatieven in contact te brengen is op 28 februari Van Amsterdamse Bodem gelanceerd. Het online platform is een samenwerking van de gemeente Amsterdam met een aantal partijen in de stad die met voedsel bezig zijn: Food Cabinet, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), Hogeschool van Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, ANMEC, De Gezonde Stad en Eetbaar Amsterdam.

Subsidie aanvragen

Amsterdam stelt ook subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op alternatieve manieren van productie, verwerking en distributie van voedsel of voor nieuwe vormen van stadslandbouw. De subsidieregeling stadslandbouw en voedselinitiatieven is bedoeld voor zowel particulieren als organisaties. In een overzicht toont Amsterdam dat er al een aantal intiatieven in de stad actief zijn, van klein tot met een redelijke omvang. Enkele interessante initiatieven zijn hieronder beschreven.

NoordOogst in Noord

NoordOogst is een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject waar op een ecologisch verantwoorde manier voedsel wordt geproduceerd. Het is een bruisende groene plek waar u kunt werken, leren, genieten en elkaar kunt ontmoeten binnen alle delen van de duurzame voedselketen: van het telen en produceren tot kopen en consumeren van verantwoord en lekker eten en drinken. Het stadslandbouwproject heeft een duur van 10 jaar.

Fruittuin van West in Nieuw-West

Op 6.5 hectare grond in de polders tussen Amsterdam en Haarlem groeien in een biologisch dynamische boomgaard 20 soorten fruit, bedoeld voor ‘zelfpluk’. Dat betekent dat u hier uw eigen fruit kunt plukken! U krijgt van tevoren uitleg over wat geplukt kan worden, waar dat staat en wat dat kost. Ook scharrelen er veel kippen rond, waarvan u de eitjes kunt kopen.

Kruidenpluktuin Eerste Weteringplantsoen in Centrum

Deze pluktuin, waar een keur aan kruiden te vinden is, is een initiatief van bewoners uit de Weteringbuurt. De tuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door bewoners uit de buurt. Elke vrijdagmiddag kunnen buurtbewoners een handje helpen en kruiden voor eigen gebruik plukken. Verder worden er regelmatig workshops en andere activiteiten georganiseerd.

ZuiderMRKT in Zuid

De ZuiderMRKT is een kleine, wekelijkse buurtmarkt met mooie, kakelverse en biologische producten. Van, voor en door de buurt. Uniek door haar coöperatieve karakter. De coöperatie bestaat uit enthousiaste buurtbewoners die rechtstreeks groente en fruit inkopen bij boeren uit Flevoland om ze voor eerlijke prijzen op het ZuiderMRKT-plein te verkopen. Wekelijks treedt een buurtbewoner op als marktmeester.

Ubuntu in Zuidoost

Ubuntu Stadstuin Zuidoost is ontwikkeld door een aantal sociaal ondernemers. Hier kunt u uw eigen groenten, kruiden en fruit verbouwen, een groentenabonnement nemen, zelfgemaakte potgrond kopen of uw zelfgemaakte producten verkopen in de winkel. Bewoners van Holendrecht en de rest van Zuidoost, uit verschillende gemeenschappen, van oud tot jong, komen hier graag: voedsel verbindt.

Bron: gemeente Amsterdam. Foto: Creativecitylab.nl.

Gerelateerd