Hotel Amstelkwartier in Amsterdam moet het duurzaamste hotel van Europa worden. Het hotel probeert zo zuinig mogelijk om te springen met energie, water, afval en materiaalgebruik. In de dakkas gekweekte groenten, fruit, kruiden en zelfs vissen worden straks in het restaurant geserveerd. Het 4-sterrenplus hotel, dat medio 2017 wordt opgeleverd, gaat voor de LEED Platinum certificering, de hoogst haalbare milieukwalificatie voor ‘groene’ gebouwen.

In de kas van het hotel op de 22ste verdieping (op 77 meter hoogte) worden straks verse producten geteeld die gebruikt zullen worden in het restaurant. De kas maakt gebruik van hydroponics (teelt op water) met meerlagenteelt om – zonder chemische bestrijdingsmiddelen – verschillende groenten en fruit te telen in combinatie met viskweek (aquaponics). Het water van de visbakken wordt, inclusief de mest die de vissen produceren, gezuiverd en als voeding aan de planten gegeven. Zo speelt de kas een belangrijke rol in het sluiten van de kringlopen in het hotel. Er wordt nog onderzocht of met de voedselresten van het hotel larven kunnen worden gekweekt die als voedsel kunnen dienen voor de vissen, zodat de kringloop echt voor 100% wordt gesloten.

Innovatieve dakkas

De dakkas (van 20 x 12 meter) wordt gebouwd door Havecon en een groot aantal partners. Zo is de kaskap, staalconstructie en beglazing (o.a. voorzien van pvb-folie voor doorvalveiligheid én optimale lichtdoorlating) van Brakel Atmos. De verwarming en de koeling van de kas worden gerealiseerd door VB Group en Priva. De assimilatiebelichting in de kas en de teelt- en irrigatiesystemen voor de productie van groenten, fruit en vissen worden geleverd door PB Techniek. Voor de scherminstallatie tekent Holland Scherming. Bijzonder is dat alle regelprocessen – voor zowel de kas als het hotel – volledig zijn  geïntegreerd door Priva. “Die combinatie van tuinbouw en utiliteit is best wel uniek, maar door onze expertise op beide vlakken goed uitvoerbaar”, aldus John van der Wilk van Priva.

Duurzaam gebouw

In het gebouw zelf zijn ook tal van innovatieve toepassingen van installatietechniek te vinden, zoals elektrische louvres in de glazen gevels. De louvres reageren op het buitenklimaat en kunnen open en dicht als de hotelgast niet op zijn kamer is, of slaapt. Dit voorkomt onnodig warmteverlies of juist te veel warmte in de kamers. Grijs water (uit bijvoorbeeld de douche en de keuken) wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen. De CO2-uitstoot wordt onder meer beperkt door het gas te winnen uit de ventilatielucht en te gebruiken in de kas om de groei van de planten te bevorderen. De gebruikte materialen zijn voor zover mogelijk gerecycled of opnieuw te gebruiken.
Het hotel in het Amstelkwartier moet het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa worden, het hoogst haalbare niveau in duurzame gebouwen. Het hotel is ontworpen door Mulderblauw architecten in samenwerking met Paul de Ruiter Architects. 

Bron: Havecon/Brakel Atmos. Foto: Mulderblauw architecten.

Gerelateerd