Gesterkt door een jaar positieve ervaringen heeft rozenteler Wim Scheers de hybride topbelichting uitgebreid, zodat nu 65% van zijn bedrijf op deze manier wordt belicht. Het gaat om een lichtniveau van 150 µmol/m²/s, gerealiseerd met twee doorlopende lijnen LED’s per kap met daartussen om de meter een breedstraler SON-T. Het systeem is geleverd door Agrolux, de LED’s zijn afkomstig van Philips.

Rozen Scheers in het Belgisch Kontich teelt 15 rassen onder 3,8 ha glas. Om een hoger lichtniveau te bereiken, zonder extra verbruik van elektriciteit, koos het bedrijf in november 2015 voor hybride topbelichting (70% LED en 30% SON-T), waar op dat moment bij snijrozen geen ervaring mee was. “Het is goed bevallen en daarom hebben we de volgende stap gezet, nog een hectare hybride topbelichting erbij”, vertelt de teler.

LED’s op WKK aansluiten

Uitbreiding naar het hele bedrijf is nog niet mogelijk, omdat de teler eerst twee oudere kassen wil vervangen. “Als dat is gerealiseerd, kunnen we alle LED’s op één van de twee WKK’s aansluiten zodat de andere niet hoeft te draaien als we alleen de LED’s aandoen. Daar hebben we bij het elektrische systeem al rekening mee gehouden”, vertelt hij.

Zoninstraling is leidend

Momenteel brandt de belichting 19 uur per dag. De instraling van de zon is leidend bij de beslissing om de belichting uit te schakelen. Boven de 150 watt/m² gaan de SON-T lampen uit, de LED’s blijven dan nog branden. Die gaan pas bij 250 watt/m² uit. “Als je de SON-T ook tot dat instralingsniveau zou laten branden, wordt het te heet”, zegt hij. “Door de combinatie zijn we veel flexibeler geworden in de belichting. Vorig jaar hebben we de LED’s 1.100 uur meer ingezet dan de SON-T.” In de loop van de lente gaat hij met het natuurlijke licht meebelichten, waarbij de grenzen van 150 en 250 watt leidend blijven.

Tekst: Tijs Kierkels