Potplantenkwekerij D.C. van Geest had vijf jaar geleden een probleem. Het was niet mogelijk om nauwkeurig genoeg te kieren met het energiescherm in de phalaenopsisteelt. Parkeersensoren van auto’s zijn echter wel nauwkeurig. Waarom deze techniek niet gebruiken in een schermdoekinstallatie, vroegen ze zich bij het potplantenbedrijf af.
De huisleverancier was met hetzelfde probleem bezig en ontwikkelde een meer nauwkeurige schermafstandmeting op basis van sensoren. De potplantenkweker heeft inmiddels 4 ha met dit systeem uitgerust, zowel in een deel van de bestaande als in de nieuwbouwkas van 2017.
Dirk van Geest is samen met zijn zus Esther verantwoordelijk voor het potplantenbedrijf van bij elkaar 14 ha, verdeeld over drie locaties: de Galgeweg, Groeneweg en de Molenbroeklaan in Honselersdijk. Ze telen diverse soorten groene en bloeiende planten, zoals areca palmen, alocasia’s, strelitzia’s en musa’s. Hoofdproduct vormen de klein- en grootbloemige phalaenopsis in twee potmaten. Deze producten worden op een duurzame manier geteeld. Daarbij hoort onder andere duurzaam omgaan met energie.
Nauwkeurig kieren
Het schermdoek nauwkeurig op een kier zetten is lastig. De bestaande technieken met behulp van een potmeter of pulsteller meten de stand van de motoras en niet van het scherm. Deze meting wijkt af van de werkelijkheid.
“Wij vonden dat vijf jaar geleden een probleem in de phalaenopsisteelt. Te vaak waren er momenten dat de kier niet was zoals we wensten. Stel je wilt een kier van 1 cm dan wil je niet een kier van 2 cm. Daarmee raak je dubbel zoveel vocht kwijt en vochtverlies is energieverlies”, zegt Dirk van Geest.
Dit speelt bij hem vooral in de warme fase van de teelt waarbij de kastemperatuur op 28ºC wordt gehouden. “Een optimale temperatuur- en klimaatbeheersing is dé grote uitdaging in de phalaenopsisteelt. Bij 30ºC heb je eerder last van bacterieziekten. En vooral in de winter heb je grote temperatuurverschillen en kun je energie besparen als je de kier precies kunt instellen. Je moet de computer kunnen vertrouwen en exact weten wat er gaande is.” Wat bij hem ook speelde was dat het scherm té vaak heen en weer jojode om tot de uiteindelijke kier te komen, wat zorgt voor slijtage van het systeem. Bovendien leidt het tot een onrustig klimaat.
Volgens Carel van Ruijven, hoofd elektrotechniek bij Stolze geldt de behoefte aan een nauwkeurige kierregeling niet alleen voor Van Geest maar voor alle precieze telers die op vocht sturen en voor telers met warme teelten. Al het vocht dat je afvoert is energie. “Bij Het Nieuwe Telen en bij warme teelten telt elke centimeter.”
Snel terugverdiend
Op het moment dat ze bij Van Geest rondliepen met het idee van een parkeersensor, had Van Ruijven net een meer betrouwbare techniek ontwikkeld: de Stolze Doek Meting (SDM). Deze ‘hufterproef’ techniek maakt gebruik van sensoren. Er zit een sensor op de kasconstructie en een metalen plaatje op het schermprofiel. De sensor meet met behulp van infraroodlicht de afstand op een tiende procent nauwkeurig.
De potplantenteler liet de techniek vijf jaar geleden inbouwen op een bestaande warme afdeling van 1 ha met phalaenopsis aan de Galgeweg. Al snel volgde er nog een afdeling van 1 ha. In 2017 hebben ze de techniek gelijk laten installeren bij de nieuwbouwkas van 19.000 m2.
“We hebben vier sensoren per 2 ha. Het systeem komt op ongeveer 600 euro per motor. Omgerekend is dat circa 13 cent/m2.” En dat is snel terugverdiend. Van Geest: “Een foutje in de regeling kan zo een paar procent uitval geven. Bij ons is de uitval minder aan de orde, maar wel het lagere energieverbruik en minder slijtage aan de installatie.”
Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn.