Matthijs de Ruiter, financieel directeur van Heemskerk Flowers in Rijnsburg blikt terug op het coronajaar en zegt opgelucht te zijn over het verloop daarvan tot nu toe. “Het had allemaal veel erger kunnen zijn. We hebben nauwelijks gebruik hoeven maken van overheidssteun.”
Hoe is de omzet van Heemskerk Flowers dit jaar vergeleken met 2019?
In de laatste twee weken van maart en in april waren de effecten van de corona lockdown op onze omzet het grootst. In mei begon het herstel, dat zich heeft voortgezet in juni, juli en augustus. De omzet is momenteel goed. Ik zeg niet dat we daarmee het verlies door de lockdown goed hebben gemaakt, maar het scenario is wel een stuk positiever dan we aan het begin dachten.
Ik zag op Facebook bloemisten klagen over hoge rozenprijzen. Er werd zelfs gesproken over Valentijnprijzen?
Dat klopt zeker. Als je alleen al naar de afgelopen week kijkt, dan was de gemiddelde inkoop echt hoog, richting Kerstniveau. Mijn beeld is dat dat niet alleen bij rozen het geval is, maar over een brede linie snijbloemen. Dat stuwt onze omzet momenteel omhoog, niet het aantal verkochte stelen.
Marco van Zijverden zei eind april dat er veel problemen waren met de luchtvracht en de tarieven daarvoor fors waren gestegen. Heeft dit nog steeds impact op de import van bloemen?
Wat ik daarover heb gehoord is dat luchttransport nog steeds een beperkende factor is, maar het wel aan het normaliseren is. Het beperkte aanbod wordt met name veroorzaakt doordat telers minder hebben aangeplant tijdens de lockdown of de maaier over het gewas hebben gehaald. Daarnaast is de vraag naar bloemen en planten op dit moment ook groot.
Is dat lagere aanbod met hogere inkoopprijzen voordelig of nadelig?
Wij leveren vooral aan bloemenwinkels. Wij hebben het idee dat die een bepaald inkoopbudget hebben, en als de prijs laag is worden meer stelen gekocht dan bij hoge prijzen. Op dit moment ervaren wij geen nadelige effecten van de hoge prijzen, maar ik kan me wel voorstellen dat het voor onze klanten heel lastig is om dit door te berekenen aan de consument.
Hebben jullie nog gebruik moeten maken van steunmaatregelen?
Wij hebben alleen gebruik gemaakt van de NOW-1 regeling. NOW-2 en 3 waren niet meer nodig. Ook van het Noodfonds tuinbouw hebben wij geen gebruik hoeven maken. Voor de NOW-1 hadden we, met de kennis van toen, best een hoge omzetreductie opgegeven en hebben we een substantieel bedrag gestort gekregen. Toen bleek dat de omzet sneller herstelde dan verwacht heb ik het UWV gebeld en gevraagd om de NOW terug te storten, zodat andere bedrijven van dat geld gebruik konden maken. Maar dat is helaas pas mogelijk in oktober of in de maanden daarna. We hebben dus een hoog voorschot gekregen, maar het bedrag waar wij recht op hebben is uiteindelijk minimaal. Ik denk dat heel veel bloemenexporteurs hetzelfde hebben ervaren.
Volgens het CBS daalde de export van Nederland in het tweede kwartaal met 16 miljard euro, 17% minder dan in 2019. Hoe was dat bij jullie?
Maart en april waren slechte maanden, mei liet al herstel zien. Uiteindelijk hebben we het over het tweede kwartaal beter gedaan dan de door het CBS gerapporteerde cijfers. Onze dip was toch redelijk kort van duur. Dat komt ook omdat wij Europa-breed leveren. Wij zijn niet afhankelijk van één land.
Wat verwachten jullie voor de rest van het jaar? Sommige telers melden dat ze op hetzelfde omzetniveau als vorig jaar uitkomen of zelfs iets daarboven.
Omzet wordt bepaald door Q (aantal) maal P (prijs). Op basis van het huidige aantal eenheden (Q) en geholpen door de hogere inkoopprijs (P) verwachten we in omzet het jaar positief te eindigen. Op margeniveau kan dat anders zijn.
Waar zitten voor jullie nu nog knelpunten in de export?
Eén knelpunt is de beschikbaarheid van de bloemen. Wat de vraag betreft: die verschilt per land. In sommige Oost-Europese landen loopt het momenteel nog stroef, door lokale lockdowns bijvoorbeeld. Maar over het algemeen zien we juist dat men door de uitbraak van het coronavirus meer bloemen en planten is gaan kopen.
Hoe zit het met de event- en hotelmarkt? Krabbelt die weer een beetje op?
Sommige regio’s zijn erg afhankelijk van hotelketens, zoals Londen city. Andere regio’s zijn weer gevoelig voor bruiloften en andere events, zoals tentoonstellingen. Die hebben dit jaar veel minder plaatsgevonden dan daarvoor. Dat gaan we dit jaar niet meer goedmaken. Het zou kunnen dat we volgend jaar een flinke stijging gaan zien, omdat mensen hun huwelijksfeest een jaar verschoven hebben.
Boris Johnson lijkt aan te sturen op een no-deal Brexit. Wat verwachten jullie daarvan?
Wij houden rekening met een harde Brexit. Daar zijn we inmiddels – voor de derde keer – op voorbereid.
De economie van Engeland is dit jaar door corona en de naderende Brexit met maar liefst 20% gekrompen. De koers van het Britse pond staat onder druk. Dat zou jullie concurrentiepositie kunnen verslechteren.
De koers van het pond is nu tussen de 1,10 en 1,11 euro. Dat is dus lager dan in voorgaande perioden, maar vorig jaar toen de no-deal-Brexit er aan leek te komen, was er sprake dat die 1 op 1 zou kunnen gaan lopen. Gelukkig is dat uitgebleven.
Het zou kunnen dat het pond na de Brexit verder gaat dalen, maar voor de komende weken verwachten wij dat niet. We proberen de valutarisico’s te beperken door gebruik te maken van diverse financiële instrumenten.
Qua verkoop in het VK is onze ervaring dat het per segment en regio verschilt. De tuincentra hebben het in het VK, net zoals in Nederland, tot nu toe fantastisch gedaan. Dat heeft vooral te maken met het corona-effect.
Het coronajaar heeft tot nu toe flinke hobbels opgeleverd, maar ook lichtpuntjes. Welk gevoel overheerst bij jullie?
Opluchting, omdat het jaar veel minder erg is uitgepakt dan we van tevoren hadden verwacht. Maar er zijn ook zorgen over de naderende herfst, als mensen een normale verkoudheid krijgen en misschien bang zijn dat ze het coronavirus hebben opgelopen. En wat voor impact dat gaat hebben op de planning van onze productieafdeling. Er zijn verder ook zorgen over de Brexit en het verdere verloop daarvan. Dat is nog niet uit de lucht. Al met al zien we de komende tijd positief in.
Tekst: Mario Bentvelsen