Orchideeënteler Bos Flowers & Orchids uit Poeldijk krijgt er een nieuwe locatie bij aan de Emmastraat in Monster. Op 2,1 ha gaat het bedrijf hier cymbidium en cambria telen. Door betere mogelijkheden voor klimaatsturing én de focus op slechts twee producten, hoopt de orchideeënteler de kwaliteit te verbeteren en zo de markt te vergroten.
De nieuwe locatie vervangt een kas in De Lier, waarvoor het huurcontract binnenkort afloopt. Teeltmanager Luuk van der Haak: “We krijgen nu een halve hectare extra, maar ook meer mogelijkheden om het klimaat te sturen. De kas heeft een goede verwarmingsinstallatie, drie schermdoeken en een vernevelingsinstallatie. Hoewel de opstallen twintig jaar oud zijn, is de opzet stevig en hoog. De installaties zijn beter als op de oude locatie. Er zijn alleen roltafels en nieuwe druppelslangen nodig, voor de rest is alles prima.”
Betere focus
Door het aantal locaties uit te breiden, kan Bos Flowers & Orchids zich per locatie focussen op een beperkt aantal producten. In dit geval zijn dat cambria en cymbidium. “We kunnen hier op het gebied van watergift, bemesting, licht en warmte precies de dingen doen die deze planten nodig hebben. Daarmee gaan we de kwaliteit op een hoger plan brengen,” zegt Van der Haak.
Zelf markt verruimen
Met kwaliteitsverbetering wil het bedrijf zelf bijdragen aan marktverruiming. Manager Robbie Lunenburg: “De markt voor exclusieve orchideeën is dit jaar niet super. We hadden verwacht dat het wegvallen van een groot deel van de orchideeënproductie ook een prijsverhogend effect zou hebben op de exclusieve soorten, maar dat valt tegen. Daar proberen we nu zelf verandering in te brengen. Door in te zetten op hogere kwaliteit, vernieuwend assortiment en productie op de juiste momenten, gaan we de productgroep interessanter maken en nieuwe vraag opwekken. Uiteindelijk heb je veel in eigen hand.”
Snel verduurzamen
Voorlopig zal de kas nog gestookt worden op gas. Maar daar moet snel verandering in komen, zegt Lunenburg. “De locatie in Poeldijk is al helemaal klaar voor de toekomst, met aardwarmte, zonnepanelen en LED-belichting. Op de nieuwe locatie hebben we nog wel een slag te slaan. We zijn ons aan het oriënteren op de mogelijkheden van verduurzaming. Helaas is aardwarmte van Polanen voor nu geen optie, daarvoor zitten we net iets te ver van de bron. Misschien wordt het dan voorlopig een warmtepomp, gebruik makend van de SDE-regeling. Als we inloten bij de EG-regeling voor LED, gaan we daarmee ook snel aan de slag.”
Klimaatstrategie
Voor nu maken de telers zich nog geen zorgen. Met een goed geïsoleerde kas, drie schermen en een teelttemperatuur van maximaal 20°C, zullen de energiekosten niet extreem hoog zijn. “In vergelijking met bijvoorbeeld de Dendrobium nobilé, is de teelt van cymbidium en cambria minder energie-intensief. We telen meer op de seizoenen en steken veel tijd in onze klimaatstrategie. Daardoor kunnen we het nog bolwerken, Maar je wilt toch toe naar een duurzaam energieconcept. Hopelijk wordt het toch aardwarmte, want daar hebben we goede ervaringen mee in Poeldijk,” zegt Van der Haak.
Tekst: Astrid Zoumpoulis