Steeds meer bedrijven kunnen iets met de CO2 die vanuit de Botlek met een oude olieleiding aan tuinders wordt geleverd. Momenteel verpompt de voormalige oliepijpleiding tussen Amsterdam en Rotterdam zo’n 400.000 ton zuivere CO2 van de Botlek richting de glastuinders in het Westland en het Oostland rond Pijnacker. De vraag van bedrijven naar CO2 is echter veel groter. De projectontwikkelaars van BLOC willen daarom veel meer partijen aansluiten op ’s werelds eerste CO2 smart grid.
Volgens Petrus Postma van BLOC duurt het niet lang meer voordat de eerste bedrijven in Aalsmeer aanhaken bij de glastuinders die nu CO2 ontvangen vanuit de Botlek. De oude oliepijpleiding tussen Amsterdam en Rotterdam, die ooit door VolkerWessels werd omgebouwd tot de zogeheten OCAP-leiding, hoeft daarvoor alleen maar wat extra aftakkingen te krijgen.
Verdere uitbreiding OCAP-leiding
Maar de ambities van BLOC en de partijen die de eigenzinnige Rotterdamse projectontwikkelaar om zich heeft verzameld, reiken verder. De partijen hebben een visie waarin ze ook bedrijven in het Amsterdamse havengebied en Tata Steel in IJmuiden aangesloten zien op het CO2-netwerk. Andere bedrijven kunnen namelijk ook steeds meer met zuivere CO2 waardoor het broeikasgas van een afvalstof steeds meer naar een waardevolle grondstof verandert.
Slimme toepassingen met CO2
Bayer fabriceert bijvoorbeeld al hoogwaardige plastics uit CO2. Het materiaal kan volgens Postma ook worden ingezet om algen mee te laten groeien waar omega 3-vetzuren en andere grondstoffen uit worden gewonnen. Bouwmaterialenproducenten weten het materiaal ook steeds slimmer in te zetten, zoals de Ruwbouwgroep met haar compensatiesteen. Deze bouwsteen neemt CO2 op tijdens de productie.
CO2-rotonde
BLOC ziet een soort CO2-rotonde voor zich, die bij IJmuiden en de Maasvlakte gekoppeld is aan lege gasvelden waarin het broeikasgas, al dan niet tijdelijk, kan worden opgeslagen. De opslag van CO2 is volgens BLOC en consorten namelijk ook een noodzakelijke stap als Nederland aan haar emissiedoelstellingen wil voldoen.
Tekst en beeld: Cobouw.nl