In het AGROS-project werken onderzoekers van Wageningen University & Research toe naar een autonome kas waarbij de teelt op afstand met intelligente algoritmes wordt aangestuurd gebaseerd op geautomatiseerde metingen met sensoren.

Na een succesvolle validatieproef begin 2023 waarin komkommers autonoom geteeld werden, gaan we in het najaar een chrysantenproef starten. De centrale vraag van deze proef is: Wat is er nodig om chrysanten in de toekomst autonoom te telen? Een van de eerste vragen hierbij is welke plantkenmerken cruciaal zijn om op te regelen en hoe we deze het beste kunnen meten.

Wateropname continu meten

We sluiten aan bij de huidige uitdagingen ten aanzien van energieverbruik voor het stomen van grond en van de uitspoeling van water en nutriënten door de chrysanten in bakken met een grondmengsel te telen. Dit maakt het ook makkelijker om de wateropname door het gewas continu te meten.
We planten hiervoor twee rassen chrysanten onder dynamische LED-belichting en passen twee watergeefstrategieën toe. Sensoren meten tijdens de teelt continue het plantgewicht, wateropname en drain. Dit wordt gerelateerd aan de gewasgroei en takkwaliteit om zo uiteindelijk ook te kunnen komen tot een autonome sturing voor chrysant.

Tekst: Anja Dieleman