Climeworks heeft met succes 26,9 miljoen euro opgehaald bij een groep particuliere investeerders en de Kantonale Bank in Zürich. Het bedrijf wil dit groeigeld inzetten om zijn Direct Air Capture (DAC)-technologie verder te ontwikkelen, de kosten te verlagen en productie op te schalen.
Climeworks heeft als missie om in 2025 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot vast te leggen. Vorig jaar passeerde het bedrijf twee mijlpalen: in mei opende het ’s werelds eerste, commercieel operationele installatie voor CO2-afvang in Zwitserland. In november werd in IJsland ’s werelds eerste DAC-fabriek in combinatie met ondergrondse CO2-opslag geopend. Tot nu toe heeft de Zwitserse Grow-Up negen DAC-installaties gebouwd in zes landen.
Continue levering
Dankzij de laatste financieringsronde is de totale investering in Climeworks en zijn DAC-technologie opgelopen tot meer dan 44,1 miljoen euro aan privévermogen en overheidssubsidies. Mede-oprichter en mede-CEO Jan Wurzbacher verwacht groei voor zijn bedrijf in de sectoren food, dranken en landbouw. Met behulp van de DAC-technologie kunnen kassen CO2 uit de lucht halen. Huidige CO2-bronnen, zoals rookgas van aardgasketels of vloeibaar industrieel CO2, zijn afhankelijk van een aardgasnet of van vrachtwagenvervoer. Door het transport te elimineren kan een continue en concurrerende levering worden gegarandeerd, claimt Climeworks.
Modulair ontwerp
De CO2-afvanginstallatie is vooral aantrekkelijk wanneer afvalwarmte beschikbaar is, bijvoorbeeld van naburige industrieën, omdat dit kan worden gebruikt om de installatie van stroom te voorzien. Dankzij een modulaire ontwerp kunnen de installaties eenvoudig worden gebouwd en uitgebreid naar elke gewenste grootte en optioneel worden uitgerust met apparatuur voor het vloeibaar maken en opslaan van CO2-gas, aldus Climeworks.
Kostprijs per ton
Volgens een woordvoerder hangt de kostprijs af van de toepassing en de benodigde hoeveelheid. De CO2 van de installatie in Hinwil wordt via een ondergrondse pijpleiding geleverd aan de 400 meter verder weg gelegen groentekas van Gebrüder Meier. De teler heeft jaarlijks 900 ton CO2 nodig. De prijs daarvan bedroeg ongeveer 600 euro per ton toen het in mei 2017 werd geopend. Climeworks verwacht dat de prijs binnen 3 tot 4 jaar zal dalen naar 200 dollar per ton. De langetermijndoelstelling is 100 dollar per ton, wat in de komende 5 tot 10 jaar haalbaar wordt geacht, uiterlijk in 2030. Overigens zijn meer bedrijven bezig met het ontwikkelen van technologie voor CO2-afvang, waaronder het Nederlandse TNO.
Bron/foto: Climeworks.