Annemiek Hofland had afgelopen najaar grote zorgen over de aankomende winter: de energiekosten van Hofland Flowering Plants waren op dat moment vertienvoudigd en het was sterk de vraag of de afzet zou blijven doorlopen. Inmiddels is de onderneemster positiever gestemd: het bedrijf rolde soepel de winter door, dankzij de grote vraag naar schlumbergera’s en doordat de energieprijzen een dalende lijn lieten zien. Daarnaast druppelen ook de orders voor het komende seizoen weer binnen.
In oktober vorig jaar vertelde Annemiek Hofland over de benarde situatie waarin het Westlandse potplantenbedrijf op dat moment verkeerde. Vooral de fors gestegen energiekosten baarden haar zorgen. Deze waren toentertijd vertienvoudigd, vooral doordat het bedrijf een groot deel van de benodigde elektriciteit voor belichting moet inkopen op de dagmarkt. De teelt van de bloeiende kamerplant schlumbergera, waar Hofland Flowering Plants op focust, vergt een relatief hoge temperatuur. “Daarnaast waren er afgelopen najaar zorgen over of de consument nog wel potplanten zou blijven kopen, vanwege de hoge inflatie en de gedaalde koopkracht. Ook dat bracht veel onzekerheid met zich mee.”
Flinke groeivertraging
Zo’n vijf maanden later is Hofland een stuk positiever. “Het is heel goed gegaan deze winter; ik kan niet anders zeggen”, geeft ze aan. “De vraag naar onze schlumbergera’s, die met name weggaan in november en december, was heel goed. We waren vooraf bang dat we met partijen zouden blijven zitten, maar alles is verkocht. Waarschijnlijk mede doordat het gaat om een seizoensproduct. Consumenten zijn toch eerder geneigd om hier geld aan uit te geven, zeker in een decembermaand.”
Ook het feit dat de energieprijzen op een bepaald moment weer een dalende lijn lieten zien zorgde voor een positievere balans. “Desondanks hebben we wel wat minder gestookt en belicht. Dit pakte overigens anders uit dan verwacht; vooral de combi van beide zaken zorgde voor een groeivertraging. Dit gaan we in de toekomst in ieder geval anders aanpakken. Mocht het nodig zijn, dan schroeven we óf de temperatuur iets terug óf gaan we iets minder belichten. Maar niet allebei.”
Goede afzet rondom piekdagen
Op dit moment worden de laatste schlumbergera’s geleverd, ook wordt al dianthus uit de onverwarmde kas verkocht. Binnenkort start het bedrijf daarnaast met het uitleveren van calibrachoa, argyranthemum en begonia. “Rondom de traditionele piekdagen, zoals Vrouwendag, loopt de afzet vlot en zijn de prijzen goed”, zegt de onderneemster. Het bedrijf brengt een deel van haar producten voor de klok bij Royal FloraHolland, de rest wordt direct geleverd aan exporteurs. “Om die reden verwacht ik dat ook de perioden rondom Pasen, Moederdag, Hemelvaart, et cetera goed zullen zijn. Maar tussen de feestdagen door, loopt het wat minder hard. Je merkt dan toch wel dat consumenten de hand op de knip houden. Dan zijn ook de prijzen doorgaans iets lager dan normaal; gemiddeld zo’n twintig procent. Maar per saldo mogen we zeker niet klagen. Ook omdat de eerste schlumbergera-orders voor het najaar alweer binnenkomen. Daar zijn we blij mee.”
Hofland merkt sowieso dat afnemers positiever gestemd zijn. “De sfeer is heel anders dan afgelopen najaar, men heeft weer wat meer vertrouwen. En dat geeft ook óns vertrouwen richting de toekomst. De stress van afgelopen najaar, die is nu wel weg.”
Meer aardwarmte
De energieprijzen blijven wel een onzekere factor, erkent ze. “De vertienvoudiging van de energiekosten, waarvan afgelopen najaar sprake was, dat is nu niet meer aan de orde. Ook omdat het merendeel van onze kassen momenteel koud ligt. Maar sowieso zijn de energieprijzen weer meer genormaliseerd. Het is afwachten of dat zo blijft.”
Een positief punt is dat het bedrijf het aandeel aardwarmte dat kan worden betrokken van Trias Westland heeft kunnen uitbreiden. “Dat helpt om te verduurzamen, ook is sprake van een vaste prijs. Dat biedt stabiliteit en houvast. Verder kijken we continu of we gunstige gas- en elektriciteitsposities kunnen vastleggen voor de komende jaren; daar zitten we bovenop. Maar wat energie betreft blijft het spannend; alles staat of valt met de verdere ontwikkeling van de energieprijzen.”
Tekst: Ank van Lier