Bij de teelt van anthurium en phalaenopsis zijn met een dimbare belichtingsinstallatie besparingen in de elektriciteitskosten mogelijk tot 7%. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Teeltstrategieën met regelbare belichting’ dat Stichting Gelijkspanning Nederland, Plant Dynamics, EcoCurves en Photosyntax gezamenlijk uitvoerden.
Doel van het onderzoek was om te berekenen wat er met dimbare assimilatiebelichting aan energiebesparing mogelijk is en welke effecten dit heeft op de groei van de planten. De projectdeelnemers voerden berekeningen door voor de teelt van bouvardia, anthurium en phalaenopsis.
Dynamisch berekenen
Bij het doorvoeren van de berekeningen hielden de onderzoekers bij elk gewas rekening met de dynamiek van de lichtbenuttingsefficiëntie van de fotosynthese. De dynamiek die voortkomt uit de mogelijkheden om natuurlijk daglicht te regelen met scherminstallaties werd daarnaast ook in het achterhoofd gehouden bij de doorvoering van de berekeningen.
Dimstrategieën
De projectdeelnemers vergeleken de dimstrategieën met de huidige belichtingswijze. In veel gevallen gaat het om een aan-uitregeling, maar ook de effecten van het getrapt aan en uit schakelen behoort tot de onderzoeksberekeningen. Uit deze berekeningen blijkt dat met deze dimstrategieën besparingen mogelijk zijn van 5 tot 7% van de jaarlijkse lasten voor elektriciteit.
Besparing bouvardia miniem
De besparingsmogelijkheden bij de teelt van bouvardia zijn gering. Het uitschakelen van de belichting boven het jonge gewas in de winter zorgt voor een vermindering van de assimilatenproductie van meer dan 70%. Dit resulteert in een trage groei van de bladdichtheid, waardoor de lichtbenutting langere tijd tegenvalt. Het verminderen van de belichting zorgt daarnaast voor een toename van de warmtebehoefte van circa 2,7 megajoule per bespaarde kilowattuur elektriciteit. Na de oogst en voor de uitgroei van jong blad is er wel elektriciteit te besparen.
Besparingspotentieel anthuriumteelt
Binnen de anthuriumteelt is het besparingspotentieel groter; hier kan energie worden bespaard door minder te schermen dan gebruikelijk. Doordat het gewas extra daglicht krijgt, kan de teler de assimilatiebelichting dynamisch dimmen. Hierdoor kan de teler van de zwaar geschermde anthurium in de winter een besparing van 10 tot 15% van het elektriciteitsverbruik boeken.
Potentieel besparing phalaenopsis
Met een dimbare installatie is het mogelijk om bij de teelt van phalaenopsis elektrische energie te besparen door de intensiteit in de ochtend langzaam op te schroeven. Tijdens de koude afkweek levert dit een besparing op van 10%. Daarbij is er nauwelijks verschil tussen een getrapte regeling met vier lichtstappen en een continu dimbare installatie. Omdat bij de opkweek minder belicht wordt, is de ochtendbesparing hierbij nihil. Het realiseren van elektriciteitsbesparing in de middag is lastiger. Het potentieel hierbij is onder meer afhankelijk van het tijdstip waarop het licht ’s nachts wordt aangeschakeld.
Kas als Energiebron
Het project ‘Teeltstrategieën met regelbare belichting’ is gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Meer informatie over het project is te vinden op de website van Kas als Energiebron.
Bron en foto: Kas als Energiebron.