Nog even, en ‘Pioenenkoning’ Nico Wijnker uit Hem is door zijn pioenen heen. Met de kas-pioenen draaide hij een goed seizoen. Op het land ging bijna de helft van de productie verloren door hagelschade in april. “Door het uitblijven van hitte, konden we relaxed oogsten en waren er geen pieken in het aanbod. De prijzen bleven stabiel en goed,” zegt Wijnker.

Sinds 2014 telen Nico en Truus Wijnker uitsluitend nog pioenen. Kleinschalig en alleen voor de klok. Ze hebben er nog altijd plezier in. Maar de schade door de hagelbui op 21 april jl. en het feit dat er geen opvolging is, deed hen besluiten om er eerder mee te stoppen dan gepland. Nog een paar jaar en dan is het klaar. “De schade was enorm. Eén baan konden we nog snijden, twee banen gingen verloren en wat de laatste baan gaat doen, met de late soorten, is nog onzeker. De kaspioenen deden het wel heel goed, maar die konden de schade niet meer goed maken.”

Klokprijzen stabiel

In week 21 gingen de laatste kaspioenen weg. Er stonden drie soorten: Coral Sunset, Madame Claude Tain en Angel Cheeks. De oogst startte later dan vorig jaar, op 19 april, vanwege het donkere en koude weer. In totaal gingen er bijna 50.000 stelen weg. “De klokprijzen waren goed dit jaar. Vooral bij de start, daarna zakten ze iets weg. Voor ons was het een zegen dat we geen hitte hebben gekend in het voorjaar. Daardoor hoopte het aanbod niet op en bleven de prijzen stabiel op een goed niveau. Voor Moederdag bijvoorbeeld had het er heel anders uitgezien als het daarvoor heet was geweest. Nu was het aanbod beperkt en de vraag sterk, met als gevolg een goed prijsniveau.”

Niet meer de eerste

Pioenenkoning Wijnker was in het verleden vaak de eerste aanbieder van pioenen. Dat voordeel heeft hij nu niet meer. “Tot 2021 hadden we hijsverwarming in de kas. Die zetten we de laatste twee weken voor de oogst aan, zodat we net iets vroeger waren dan de collega’s. In 2021 hebben we die weg gedaan; de installatie was oud en had geen meerwaarde meer. Net voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak en de energieprijzen explodeerden, waren wij van het gas af. Maar daardoor komen we nu wel iets later op de markt.” Voordeel was wel dat de teler nu gelijk op ging met zijn collega’s met het gewicht van de takken. “Normaal gesproken hadden wij later in het seizoen wat lichtere takken, omdat de plant dan al ouder was, terwijl de collega’s dan net begonnen met nieuwe planten en zware takken hadden. Dat gaf in het hoofdseizoen soms wel een prijsverschil. Nu kwamen we tegelijk op de markt met een gelijke kwaliteit.”

Bewaren onverantwoord

Doorgaans was hij ook de laatste die nog buitenpioenen veilde. “Omdat we met een trucje de pioenen lang kunnen bewaren in de koelcel. Daarmee kunnen we de verkoop uitstellen in een overvoerde markt met lage prijzen. En worden onze pioenen goed betaald aan het eind van het seizoen als er nog maar weinig aanbieders zijn. Door de schade in de buitenteelt hebben we dit jaar niets kunnen bewaren. Dat was onverantwoord met zoveel slecht blad.”

Groeiende populariteit

Van Botrytis had de teler weinig last dit seizoen. Pioen is daar gevoelig voor, vooral aan de onderkant van het bossige, lange gewas. “Met name het ras Sunset kan daardoor nog wel eens uitval geven, maar dit seizoen ging het goed. Net voordat de pioenen oogstrijp zijn, stoppen we met beregenen om vocht en schimmels te voorkomen.”
Wijnker heeft de populariteit van zijn product hard zien groeien de afgelopen tijd. “Het is ongelofelijk hoe hard het is gegaan met de vraag en de productie de laatste jaren. En een wonder dat het zo goed blijft gaan met de prijsvorming.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis