Door een computerstoring zijn de ramen van de kas enkele uren gesloten gebleven en is een groot deel van de opbrengst verbrand bij rode bessenteler Raf Rombouts uit het Belgische Loenhout. “Erg zuur, ook omdat we met de opbrengst van de bessenteelt de ontwikkeling van onze theeteelt en de verwerking van de bladeren financieren.”

Raf Rombouts, die in het Belgische Loenhout over de grens met Breda de teelt van amaryllis combineert met bessen-, thee-, en wijndruiventeelt, was zelf in Japan toen de klimaatcomputer van zijn rode bessenkas in storing ging. Hierdoor bleven de ramen enkele uren gesloten. Nadat zijn vader het probleem ontdekte en een kwartier later een onderhoudsteam van Brinkman ter plaatse was, bleek het onheil al geschied.
“Zeker de helft van de bessen is verbrand”, vertelt Rombouts die op een kleine hectare rode bessen onder glas teelt. De teler zegt hierdoor dit jaar niet uit de kosten te komen in de bessenteelt. Minder bessen is niet alleen minder opbrengst, het betekent tevens dat de arbeidskosten relatief hoger liggen. “De pluk neemt nu meer tijd in beslag. Waar er normaal anderhalf bakje per uur (1,5 kg) geplukt wordt, is dat nu nauwelijks één. Het is langer zoeken naar bessen”, legt hij uit.

Rem op theeteelt

De verlieslatende bessenteelt heeft een rechtstreeks gevolg voor de ontwikkeling van de theeteelt en -verwerking op het bedrijf van Rombouts. De van origine amaryllisteler startte enkele jaren geleden met de teelt van theeplanten. Door slechte opkomsten in vorige jaren, probeerde hij het dit jaar met geïmporteerde zaden uit Japan. Maar dat bleek niet de oplossing. “Er is maar zo’n 10 procent opgekomen”, vertelt Rombouts die de scheuten de komende tijd wil verplanten zodat er een goede dichtheid ontstaat.
Helemaal stil staat de ontwikkeling van zijn theeactiviteiten niet. Deze zomer komt er een Japanse theesommelier naar Loenhout om de teler te adviseren bij de verwerking van thee. Op termijn wil hij ook in theeverwerkende machines uit Japan investeren.

Studiereis Japan

De Vlaming was op studiereis in Japan om zich te informeren over de teelt van theeplanten en de verwerking van de blaadjes tot thee. Ondanks de problemen met opbrengst en opkomst, is Rombouts overtuigd van de teelt. “De planten kunnen ook in ons klimaat gedijen en er is zeker een vraag naar lokale thee.”
In tegenstelling tot de bessen en de thee, leverde de amaryllissen het afgelopen jaar wel op wat Rombouts ervan gehoopt had. Dit terwijl hij aanvankelijk toch wat voorzichtig was door een aanpassing van zijn bemestingsstrategie. “In plaats van anorganische bemesting heb ik meer natuurlijke bemestingsstoffen ingezet, zoals sporenmix en aminozuren van natuurlijk oorsprong. Ik was bang dat dit ten koste van de opbrengst ging, maar dat was niet het geval.”

Risicospreiding

De wisselende resultaten bevestigen voor Rombouts dat hij met bedrijfsdiversificatie op de goede weg is. Hiermee spreidt hij niet alleen de bedrijfsrisico’s, tevens is er de nodige synergie tussen de verschillende teelten. Een daarvan is de factor arbeid. Doordat de teelten elkaar opvolgen (qua oogst eerst de amaryllis, dan de rode bessen en vervolgens de thee (jaarrond) en de druiven in het najaar) heeft het bedrijf een relatief stabiele arbeidsdruk en slaagt de teler er in zijn personeel jaarrond aan het werk te houden.

Tekst: Jerom Rozendaal