Deze week doet teler Tim van Leeuwen uit Honselersdijk zijn laatste poinsettia’s weg. Hoewel de prijzen al sinds begin december onder druk staan, maakt hij zich over de vraag geen zorgen. “Kerst is geen kerst zonder kerstster. Hoe wispelturig de markt ook is, ik blijf geloven in het product,” zegt hij.

Van Leeuwen leverde op 1 november al zijn eerste poinsettia’s af. De eerste weken was er veel vraag uit landen die niet tot Sinterklaas wachten om in de kerstsfeer te komen. Mede daarom was hij dit seizoen snel uitverkocht en worden de laatste bestellingen deze week ingepakt. “Maar de aanvoer op de klok is de afgelopen twee weken flink opgelopen, dus de prijsvorming is nu niet best. Wij zitten met onze grote potmaten in een exclusief segment en hebben veel vaste klanten die al jaren vrijwel dezelfde aantallen afnemen, zodat we niet te veel op de klok hoeven aan te voeren,” zegt de poinsettiateler.

Andere wegen zoeken

Een belangrijke reden voor het vergrote aanbod in de daghandel is de uitval van de Engelse markt. Er is bijna geen teler meer die daar zijn vingers aan wil branden nu er nultolerantie voor wittevlieg geldt en de keuringen zijn opgeschroefd. “Telers die voorheen veel aan Engeland leverden, zoeken nu andere wegen. Blijkbaar lukte dat onvoldoende en is er te veel vrije handel nu,” redeneert Van Leeuwen.

Wittevlieg-druk beperkt

Hoewel poinsettia een lastig en gevoelig product is, had hij dit jaar vrijwel geen problemen in de teelt. “De kwaliteit was goed. Aan wittevlieg ontkom je bijna niet. Zeker als je biologisch bestrijdt, zoals wij. Maar gelukkig hadden we er dit seizoen maar beperkt last van en dat was voor onze afnemers acceptabel.”
Dikke winst op een poinsettia maken telers bijna nooit, maar nu de kosten zijn gestegen, komt het rendement verder in het gedrang. Hoewel de kas van Van Leeuwen aangesloten is op aardwarmte, betaalt de ondernemer daar nu een hogere prijs voor dan die van gas. “Dit heeft te maken met het beperken van subsidies op onder meer aardwarmte. Gelukkig was het in oktober nog vrij warm en zonnig, zodat we bijna niet hoefden bij te stoken. Maar de afgelopen maand wel en nu de gasprijs weer wat lager is, heb je met aardwarmte een nadeel.”

Verder verduurzamen

De teler stookt dan ook zo min mogelijk bij met gas tijdens de pieken. Het dubbele energiescherm en de vloerverwarming geven hem daartoe meer mogelijkheden. “Bewust omgaan met energie en vervuiling wordt steeds belangrijker voor klanten. Dat doen we onder meer met het gebruik van aardwarmte, maar ook met gerecyclede potten, duurzame verpakkingen, biologische gewasbescherming en opvang en hergebruik van gietwater. Om verder te verduurzamen, kijken we nu naar de mogelijkheden van LED-belichting en zonnepanelen. Stilstaan is geen optie.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis