Het grootste drijvende zonnepark op het Europese vasteland wordt nog dit jaar gerealiseerd op het gietwaterbassin in tuinbouwgebied Next Garden (voorheen Bergerden). De financiering is vrijwel rond. Begin augustus kan waarschijnlijk de opdracht worden verstrekt.
Op het gezamenlijke gietwaterbassin komen maximaal 6.150 zonnepanelen, goed voor een elektriciteitsproductie van 1,75 miljoen kWh per jaar. Dat komt overeen met de jaarlijkse consumptie van 600 huishoudens.
Gietwaterbassin
Het is het tweede project op het gebied van groene energie dat dit jaar in Bergerden/Next Garden verrijst. Ruim een kilometer verderop wordt de laatste hand gelegd aan de biovergistingsinstallatie van Groen Gas Gelderland. Dit project had oorspronkelijk nog agrarische roots, bij het zonnepark is dat niet zo. “We hebben als Coöperatie Lingewaard Energie in de gemeente rondgekeken waar geschikte plassen zijn voor drijvende zonnepanelen. Het moest een plas zijn zonder recreatieve en visserijfuncties. Zo zijn we bij het gietwaterbassin uitgekomen. We zijn de telers heel dankbaar dat ze willen meewerken door hun bassin ter beschikking te stellen”, vertelt Frans van Herwijnen, secretaris van Lingewaard Energie.
Crowdfunding
Bijzonder is dat een deel van de financiering is ingevuld met crowdfunding (via Greencrowd). Van Herwijnen meldt verder groen licht van de bank en ook is het vrijwel zeker dat ontwikkelingsmaatschappij PPM Oost meefinanciert. “Eigenlijk kun je wel zeggen dat het rond is. Naar verwachting kunnen we begin augustus de opdracht verstrekken. Dan zijn in oktober de eerste activiteiten te zien. Vóór eind december moet het project rond zijn.”
Waterkwaliteit
De initiatiefnemers hebben zich georiënteerd in Engeland, waar ook zonnepanelen op een gietwaterbassin liggen, zij het op veel kleinere schaal. “Er lagen al onderzoeken dat de kwaliteit van het water niet verslechtert bij bedekking door de zonnepanelen. De Engelse teler vertelde dat het zelfs verbeterd was. Doordat er geen directe instraling meer is, blijft het water koeler en ontwikkelen zich veel minder algen”, vertelt de secretaris.
Uitstraling
De groene stroom gaat naar Huismerk Energie in Nijmegen, dat zich profileert met groene energie, die lokaal is opgewekt. Op zich zouden de telers de groene stroom ook af kunnen nemen, maar zij hebben al hun gezamenlijke energiepark met WKK’s.
Van Herwijnen ziet wel goede kansen om gezamenlijk op te trekken bij de pr van het gebied. Zowel het zonnepark als de biovergisting geven het tuinbouwgebied de uitstraling van duurzaamheidsinnovatie en dat sluit goed aan bij de innovatieve instelling van de tuinbouwbedrijven in dit gebied. “Gezamenlijk kunnen we het gebied nog meer op de kaart zetten als mooi voorbeeld hoe je maatschappelijke verantwoordelijkheid invult”, zegt hij.
Tekst: Tijs Kierkels.