Architecten in Spanje hebben een drie verdiepingen tellende drijvende boerderij ontworpen, die jaarlijks bijna 10 ton voedsel kan produceren zonder toegang tot land of zoet water.

De drijvende boerderij is een toekomstvisie van Ponce, architect en oprichter van Forward Thinking Architecture in Barcelona, een bedrijf dat zich toelegt op milieuvriendelijke en maatschappelijk vooruitstrevende architectuur en stedenbouw. Hun nieuwste project heet Smart Floating Farms en bevat een aantal duurzame technieken, waaronder hydrocultuur, zonne-energie en aquacultuur.

Smart Floating Farm

“Op basis van een multi-layer strategie, die aquacultuur, hydrocultuur en zonne-energie combineert, willen we dat deze drijvende boerderijen dicht bij gebieden komen waar meer voedsel nodig is. Mogelijk worden ze gerund in Farm Clusters en geautomatiseerd door het gebruik van IT-technologieën”, zegt Ponce op de website van Forward Thinking Architecture. Volgens de plannen zou het hoogste niveau van de boerderij worden bedekt met zonnepanelen en dakramen, zodat zonlicht kan worden geoogst voor elektriciteit, en licht doorsijpelt naar de volgende laag met planten. Het tweede niveau omvat de hydrocultuur van groenten, gevoed door ontzilt zeewater. De afvalproducten van deze gewassen worden gebruikt om de vis in het niveau daaronder te voeden. Het afval van de vissen wordt gebruikt om de gewassen te bemesten, waardoor een zelfvoorzienend mini-ecosysteem ontstaat. Forward Thinking Architecture voorspelt dat het bedrijf in staat moet zijn om jaarlijks 1,7 ton vis per jaar en 8,1 ton groenten en fruit te produceren.

Science fiction

“Dit is geen science fiction. Het is een serieuze en levensvatbare oplossing”, schrijft het architectenteam achter het concept van Forward Thinking Architecture. “De blauwdruk is gebaseerd op bestaande technologie, dus er is geen reden waarom het niet zou kunnen worden gebouwd.” Al met al zou een ‘smart floating farm’ een oppervlakte in beslag nemen van 200 bij 350 m, ofwel 204.000 vierkante meter voor toepassing in lege havens of grote meren. De boerderij zou ook windturbines of golfenergiecentrales gebruiken, om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. En aan boord beschikken over een ontziltingsinstallatie en een verwerkings- en verpakkingsruimte, zodat de producten rechtstreeks naar de klanten kunnen worden verzonden.

Bron/foto: Forward Thinking Architecture.