In de onderzoekslocatie Next van Duijvestijn Tomaten is veel nieuwe technologie verwerkt en worden nieuwe tools voor datacollectie beproefd. De plantsensoren waar het bedrijf drie jaar geleden ervaring mee opdeed, zijn aangevuld met gewascamera’s en technologie voor beeldanalyse en visualisatie. “Daarmee houden we permanent zicht op de activiteit en de ontwikkeling van het gewas”, zegt teeltmanager Richard Enthoven. “Handmatig registreren is op termijn niet meer nodig.”
In februari 2020 vertelde Enthoven in deze nieuwsbrief over de eerste ervaringen met de fotosynthese-efficiëntiemeter en met zuurstof- en pH-metingen in de mat. “Daar hebben we echt wel wat van geleerd, vooral in relatie tot stressreacties en wortelactiviteit”, blikt hij terug. “Toch zijn we daar niet mee doorgegaan. Met onze huidige weegsystemen hebben we zicht op plantgewicht en verdamping door het gewas. Daarnaast halen we veel informatie uit matsensoren en Gearbox gewascamera’s met vision technologie.”
Hoge beeldresolutie, slimme software
Met de gewascamera’s volgt hij cruciale parameters van de gewasontwikkeling, zoals groeisnelheid en sterkte van de kop, trosaanleg, vruchtaantallen en vruchtontwikkeling, alsmede bladlengte/bladoppervlakte en het verloop van de LAI.
“Vooral de gewascamera’s en de achterliggende software voor beeldanalyse zijn in de afgelopen jaren sterk verbeterd”, stelt hij vast. “De hoge beeldresolutie en geavanceerde beeldanalyse geven fantastische informatie, ook over de ontwikkeling in de tijd. Daar halen we feitelijk meer en betere informatie uit dan uit de handmatige registraties, die we overigens nog steeds blijven uitvoeren. Het is interessant om de beide meetmethoden naast elkaar te leggen en de uitkomsten over langere perioden met elkaar te vergelijken.”
Geleidelijk uitrollen
De teeltmanager spreekt de verwachting uit dat handmatige registraties op termijn volledig worden vervangen door vaste en mobiele camerasystemen en de bijbehorende analysesoftware, die zich nog steeds blijft ontwikkelen. “Dat zal zich niet van de ene op de andere dag voltrekken”, voegt hij toe. “Ik zie het als een geleidelijk proces, waarin we via die technologie een steeds scherper en betrouwbaarder beeld krijgen van relevante parameters. Bij de ene zal dat wat eerder het geval zijn dan bij de andere. Het is wel de bedoeling dat we dit bedrijfsbreed gaan toepassen. Ook dat zal een paar jaar in beslag nemen.”
Enthoven vindt het belangrijk om niet overhaast te werk te gaan, mede omdat elke kas en elk ras anders is en je de teeltsturing daarop moet finetunen. “We blijven voorlopig dus ook onze zintuigen gebruiken. En we houden uiteraard ook oog voor nieuwe ontwikkelingen. Daarvoor hebben we altijd opengestaan en dat zal niet snel veranderen.”
Tekst: Jan van Staalduinen