Veredelaar Dümmen Orange presenteert een nieuwe bewortelingstechniek voor de sierteelt: de Basewell-technologie. Deze geavanceerde techniek voor beworteling vereenvoudigt het proces om sierteeltgewassen van de veredelaar naar de teler te brengen, door het gebruik van een speciaal offshore bewortelingsproces.
Het speciale offshore bewortelingsproces zorgt er samen met een speciale strip voor dat kwalitatief hoogstaand stekmateriaal direct aan de teler geleverd kan worden zonder substraat. Telers kunnen de stekjes daardoor bij ontvangst direct in de eindpot planten.
‘Nieuwe industriestandaard’
“Wij verheugen ons erop deze innovatie op de markt te brengen”, zegt Perry Wismans, Hoofd Floriculture Innovation bij Dümmen Orange. “Dümmen Orange zet hiermee een nieuwe industriestandaard voor vermeerdering, die klanten wereldwijd toegang geeft tot een verbeterde toeleveringsketen.”
Telers die zich ook verheugen om de nieuwe bewortelingstechniek op de markt te zien, moeten nog even geduld hebben. “De eerste lancering van Basewell is gericht op onze Noord-Amerikaanse markt”, aldus Harry Kloppenburg, Chief Commercial Officer bij Dümmen Orange. “In 2019 zal Basewell ook elders beschikbaar zijn, waaronder Europa.”
Tests
Dümmen Orange testte de Basewell-technologie in Noord-Amerika bij een reeks eenjarige- en vaste planten. Doel van de tests was om de prestaties van de bewortelingstechniek bij de gewassen te evalueren in vergelijking met gangbare onbewortelde en bewortelde stekjes. Uit de teeltproeven bleek dat de Basewell-techniek stekken in dezelfde of soms zelfs in kortere tijd dan bewortelde stekjes kan uitgroeien tot een verkoopbaar product.
De tests met de Basewell-technologie vonden plaats bij het bedrijf Costa Farms. De Vice President van dit teeltbedrijf geeft aan dat bewortelingstechniek het goed doet. “Wij hebben Basewell met succes getest bij onze SunStanding Quick Turn stekken en we zetten nu proeven op om nog meer rassen te testen.”
Efficiënter werken
Volgens Dümmen Orange zorgt de Basewell-technologie voor een kortere doorlooptijd omdat telers stekjes direct bij de productielocatie kunnen afnemen. Omdat deze stekken met de nieuwe bewortelingstechniek direct in de eindpot opgepot kunnen worden, scheelt dit volgens de veredelaar ook ruimte en geld. De productieruimte zou zo ingezet kunnen worden voor de teelt van het eindproduct.