Wat hebben wij als tuinbouwondernemers nodig van de Rabobank om antwoord te kunnen geven op de duurzaamheidsdoelstelling die voor ons ligt? Dat is een leuke en nuttige vraag die Arne Bac onlangs aan ons stelde tijdens een discussiemiddag.
Daarbij kwam de in een rap tempo veranderde context om te ondernemen in Nederland aan de orde. Zaken als ‘Chemieloos telen’ en ‘Klimaatneutraal zijn in 2040’ passeerden de revue. En dat is niet gek, want deze ‘hobbel’ moeten we met elkaar nemen. Afhankelijk van welke teelt je doet, zullen de onderwerpen ook verschillen in complexiteit.
Wat mij opviel in de zaal, waar veel gerenommeerde ondernemers zaten, dat er toch best wat terughoudendheid was voor beide onderwerpen om zo ver te komen. Dit verwonderde mij eigenlijk wel. In feite hebben we nog zestien jaar voordat we zo ver moeten zijn. Alhoewel ik wel verwacht dat zo’n houding maatschappelijk gezien niet geaccepteerd gaat worden, en dat we mijns inziens wel eerder een antwoord moeten vinden op beide onderwerpen.
Als je ziet wat er de afgelopen zestien jaar allemaal is ontwikkeld, dan geloof ik er heilig in dat we alle antwoorden gaan vinden die we nodig hebben. Het verbaast mij altijd in positieve zin hoe wij als sector om weten te gaan met een crisissituatie, we kunnen vaak snel schakelen en hebben ‘bijna’ altijd wel een oplossing.
Heel eerlijk: soms moet de druk er ook wel op blijven staan om ervoor te zorgen dat we ergens gaan komen. En hoe mooi is het eigenlijk wanneer je kan en mag bijdragen aan een energie en chemie neutrale sector? Dit zou ook weleens een mooie impuls kunnen zijn om werknemers van buitenaf te trekken, om weer een ‘schoon’ imago te kunnen bouwen voor onze innovatieve sector.
Ik zie eigenlijk wel wat we nodig hebben van de Rabobank. Voor mij zit dit in een wat ruimere scope op het ondernemen als sierteeltondernemer, waarbij je niet alle vakjes moet aanvinken voordat je een financiering krijgt. Wij moeten als ondernemers de ‘guts’ hebben om dingen te gaan proberen en het zou mooi zijn als de bank hierin meegaat.
Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker