“We beginnen niet aan de ontwikkeling van oplossingen als de terugverdientijd langer is dan 3,5 jaar”, vertelt Piet Oomen, directeur/eigenaar van ISO Group uit Gameren. Dat bedrijf startte in 2009 met de ontwikkeling van machines waarbij robots geïntegreerd zijn en heeft inmiddels voor een groot aantal gewassen volautomatische machines ontwikkeld.

Hoe bent u gestart met het ontwikkelen van robottoepassingen voor de tuinbouw?

“In 2009 was een flinke crisis aan de gang in de tuinbouw. Dat merkten we met onze machinefabriek. Een bedrijf hier in de buurt bewortelde miljoenen stekken per jaar. Samen met dit bedrijf hebben we toen een steksteker ontwikkeld. Dat is het begin geweest. Het heeft een enorme impact gehad op ons bedrijf. Door het kunnen beschikken over de combinatie van vision-technieken en robotica waren en zijn er vele andere toepassingen mogelijk.”

Hoe werkt uw bedrijf nu aan de ontwikkeling van robottoepassingen?

“We passen robottoepassingen en vision-technieken inmiddels toe op stekstekers, sorteermachines, transplanters en entmachines. Samen met onze partners op het gebied van vision proberen we de lat steeds hoger te leggen. Dat betekent: steeds beter ‘zien’ in combinatie met precieze en storingsvrije verwerking van de materialen. Zo kunnen we steeds meer kleinere of moeilijkere stekken verwerken en bereiken we een hogere nauwkeurigheid bij het sorteren. Door onze inspanningen en die van de WUR op het gebied van 3D-vision kunnen we bijvoorbeeld de ranken van de potroos sneller verwerken, en kunnen we de groeiprocessen nauwkeuriger volgen.”

Wat is de terugverdientijd van een ‘gemiddelde’ robottoepassing?

“Onze robottoepassingen hebben een terugverdientijd van tussen de 2 en 3,5 jaar. Dat is inderdaad kort. Maar voor investeringen op een langere termijn wordt financiering moeilijker. Daarom beginnen we ook niet met een robottoepassing als de terugverdientijd langer is. Een geïntegreerde robot hoeft niet duurder te zijn dan een conventionele machine. Door het gebruik van robots is het meestal mogelijk een kortere terugverdientijd te realiseren door een lagere prijs, eenvoudigere bediening en veel lagere onderhoudskosten.”

Hoe ziet u de toekomst van de robot in de tuinbouw?

“De kwaliteit en de snelheid zullen steeds hoger worden. Zo verwacht ik veel van phenotyping: het op basis van uiterlijke kenmerken iets kunnen voorspellen over de uiteindelijke kwaliteit. Dat is zeer bruikbaar bij bijvoorbeeld het sorteren van planten, maar ook bij het selecteren van zaad. En mijn eigen agenda is: blijven concurreren met goedkope arbeid. Zo hebben we een klant die besloot zijn werkzaamheden in Afrika te laten uitvoeren: daar was de arbeid goedkoper. Kort geleden heeft hij besloten terug te keren naar Nederland en stekstekers in te schakelen. Maar een robottoepassing draait niet alleen om arbeid, het gaat ook om een uniforme kwaliteit. Een robot steekt stekken altijd even diep, om maar een voorbeeld te noemen. Met een robot heb je dus geen willekeur.”

Download het complete dossier Robots in de Tuinbouw, inclusief expert interviews, conclusies en voorbeelden.

Tekst: Mario van Vliet, Tuinbouwteksten.nl, beeld: Mario Bentvelsen