De Stichting Economisch Onderzoek (SEO) bracht een rapport naar buiten over het effect van de afschaffing van de btw op groenten en fruit. Daarin staat helder beschreven dat de afschaffing de consumptie slechts met 4% verhoogt. Dat is maar heel weinig. Mensen hebben namelijk heel veel redenen om wel of geen groenten en fruit te kopen. Hetzelfde rapport vermeldt dat zo’n afschaffing − naast de juridische haalbaarheid − de overheid per jaar 550 tot 950 miljoen zal kosten.

Dat is best een teleurstellend bericht. We hoopten natuurlijk met z’n allen dat een verlaging van de prijs op gezonde voeding mensen aanzet om ook gezonder te gaan eten, maar daar lijkt het niet op. Meer dan een half miljard investeren in een maatregel die nauwelijks of niets oplevert heeft natuurlijk geen zin.

De discussie over een suikertax gaat voorbij aan het feit dat de liefde voor suikers in onze genen zit. Suikers hebben in de menselijke evolutie namelijk een belangrijke rol gespeeld als het enige levensmiddel dat lichaam en geest direct nieuwe energie geeft. Suikers komen in de natuur veel voor, en het vinden en herkennen ervan was letterlijk van levensbelang: zoet is goed! De smaakpapillen voor suiker zitten niet voor niets op het puntje van de tong. Ook het verlangen naar zoet na een zware maaltijd is volkomen natuurlijk, want de spijsvertering vergt veel energie en suiker levert die direct. Dat de overmaat aan suiker voor diabetes en verdere lichamelijke klachten zorgt, is nog niet tot onze evolutie als mens doorgedrongen.

Ik weet wel een bestemming voor dat half miljard. Geef mensen inzicht, voorlichting. En begin daar heel jong mee. Verleid mensen met gezond eten. Vroeger kregen we schoolmelk, nu is het tijd voor schoolpaprika’s, lunchtomaten en komkommertussendoortjes. Inderdaad, er zijn al veel initiatieven om kinderen aan te zetten tot meer beweging en het eten van gezonde voeding, maar dit moet structureel gebeuren.

Het klinkt zo eenvoudig: een frisdrankautomaat op school vervangen door een fruitautomaat. Maar hou het eens vol: vers houden en vullen. Onze producten hebben een houdbaarheidsdatum en vragen om extra zorg en aandacht. Maar met de stijgende kosten voor zorg als gevolg van onze ongezonde levensstijl is zo’n half miljard een goede investering op de toekomst.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk