De onderzoekers van Wageningen University & Research zijn betrokken bij tal van gerobotiseerde oogstprojecten. Het aantal aardbeien oogstrobots voert daarin momenteel de boventoon.
Het jaar 2023 is het eerste jaar dat we zien dat enkele robots een heel seizoen worden ingezet en meer dan 1.000 draaiuren maken. Zo heeft Dogtooth voor twee grote bedrijven recent tientallen robots geproduceerd. Het is de absolute prijsstunter die een platform met twee robots en een nacontrole unit levert voor 20.000 euro.
Succesvol oogstpercentage van 70%
Ook voor Organifarms en IAV (Volkswagen Group) is het erop of eronder. Zij schalen op naar praktijkbedrijven met meerdere robots. Bij de praktijktesten zagen we nog wel veel miss-picks (aardbei niet in de grijper) wat de capaciteit sterk negatief beïnvloedt. In alle gevallen is er nog wel handmatige naoogst nodig. Een succesvol oogstpercentage van 70% door de robot en 30% handmatige naoogst lijkt momenteel wel haalbaar, ook binnen redelijk dichte rassen.
Zijwaarts benaderen en bij het steeltje vastpakken
Ongeveer de helft van bovengenoemde robots zijn afgeschaald naar makkelijkere functies zoals de verkoop van alleen het platform, eventueel met UV-C-unit of prognose-unit. In een aantal gevallen is het platform een logistieke oogsthulp in de vorm van een MVP (Minimum Viable Product). Bedrijven als IAV en Fravebot maken gebruik van 3D synthetische data, zodat robots vooral ook in de virtuele wereld worden getraind en verbeterd.
Het zijwaartse benaderen en pakken bij het steeltje lijkt momenteel het meest succesvol. Benaderingen van boven en onder zijn meer onder de radar verdwenen of gestopt. De verwachting is dat in 2024 de opschaling naar een semi gerobotiseerde oogst zal starten.
Tekst: Erik Pekkeriet