Redelijk onverwachts kwam het mailtje van de redactie binnen dat het weer tijd was voor de column van augustus. Onderwerp: Bodemweerbaarheid. Pfff, dat kon er nog wel even bij. Doordat de klanten ondanks de hitte en de vakanties toch goed doorbestelden, was het op het bedrijf drukker dan verwacht. Temeer omdat het niet doenlijk is om een hele dag een goed werktempo aan te houden en het op een gegeven moment te heet wordt in de kas. Om die reden waren de werkdagen korter.
Zelf was ik in deze extreem droge periode vooral erg druk met de stand van het water in onze sloten. We zitten gelukkig vlakbij het IJsselmeer en aan water geen gebrek, zou je denken. Toch was er op een gegeven moment ook hier sprake van dat de er een pompverbod zou komen voor slootwater. Ons bassin bevat wel voor een paar weken voorraad, maar met een verbod weet je het nooit, dus moesten we op stel en sprong toch een pomp proberen te bemachtigen. Aangezien we niet de enige waren met een dergelijke wens, viel dat nog niet mee.
Dat onze klanten toch bleven bestellen ondanks de hitte, vind ik redelijk uniek te noemen. Zelf loop je vooral met ijsjes, water en andere dranken de winkel uit. Met alle nieuwsberichten over een dreigend watertekort in Nederland verwacht je dat consumenten als eerste hun plantjes laten verdrogen. Niets blijkt minder waar. Ik werd erop geattendeerd dat mensen op online platforms het ‘recht’ verdedigden om hun plantjes gewoon water te mogen geven. Consumenten wilden zich niets aantrekken van dreigende watertekorten. Dat doet de plantenkweker toch een beetje deugd.
Wellicht verklaart dit gegeven de toch meer dan redelijke verkopen van de meeste klanten de afgelopen weken. Heel even dacht ik zelfs dat planten voor veel mensen, ook tijdens hittegolven, nog steeds een soort eerste levensbehoefte zijn; om aandacht te geven, voor te zorgen en zich daar goed bij te blijven voelen.
Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens
Foto: VidiPhoto.