Bij Van Geel Group in Erica kruipen sinds dit voorjaar honderden gekko’s door de kas op zoek naar prooien als oorwurmen, wantsen en motvlinders. De kwekerij van orchidee, bromelia en chrysant ziet de tropische reptielen als aanvulling op het vertrouwde pakket aan biologische gewasbeschermingsmiddelen. “Je moet dit wel goed afstemmen op de inzet van nuttige biologische insecten, anders worden die ook opgegeten”, vertelt Egbert Lanjouw.
Het idee is niet helemaal nieuw, maar nog niet wijdverspreid onder telers: de inzet van gekko’s als biologische bestrijders in de kas. Egbert Lanjouw is teeltmanager en heeft al langer ervaring met deze reptielen. “Voorheen runde ik met twee compagnons een eigen kwekerij. Daar was iemand werkzaam die ook handelde in reptielen. Die zei: ‘Wat jullie ongedierte noemen, is voor de gekko voedsel’. Toen kwamen we op het idee om de dieren in te zetten en dat werkte goed.”
Dit voorjaar heeft Van Geel Group ook besloten om gekko’s in te zetten. “We zijn gestart met een proef op een halve hectare. Daar zijn 200 diertjes uitgezet. Het zijn tropische beestjes die perfect gedijen in het vochtige kasklimaat bij een temperatuur van zo’n 21 graden Celsius. De populatie verdubbelt zich ongeveer per half jaar.”
Makkelijke bestrijder
Het is een relatief goedkope en makkelijke bestrijder waar je geen omkijken naar hebt en die geen verdere verzorging nodig heeft, stelt Lanjouw. “Ze eten onder meer oorwurmen, wantsen, motvlinders en verder hopen we dat ze ook de potwormvlieg weten te vinden. Onze eerste indruk is dat het werkt en er al minder oorwurmen in de kas zitten.”
Gekko’s zijn diertjes van zo’n 10 cm lang die vooral ’s nachts actief zijn. Ze kruipen overal tegenaan en verspreiden zich vanzelf over meerdere afdelingen van de kas, op zoek naar voedsel. Van de planten eten ze niet. Volgens Lanjouw hebben de meeste medewerkers er nog nooit een gezien, omdat ze zich overdag verborgen houden. Gekko’s leggen twee eitjes per halfjaar en leven 3 á 4 jaar.
Afstemming
Van Geel Group past geen chemische bestrijding meer toe en zet verder diverse bekende biologische bestrijders in. “Vanwege de gekko’s hebben we de inzet van natuurlijke vijanden wel moeten aanpassen, in samenspraak met onze leverancier Van Iperen. Want vliegende bestrijders zoals de orius zijn ook voedsel voor de reptielen. Die hebben we daarom vervangen door roofmijten. De gekko is dus een aanvulling, maar je moet er wel over nadenken hoe je het aanpakt.”
De eerste 200 exemplaren zijn ingezet in de stekafdeling. Daar staat ook uitgangsmateriaal dat binnenkomt vanaf andere bedrijven. “In die afdeling is het risico op plagen en ziekten het grootst, omdat die met deze planten kunnen meereizen.” Over een halfjaar wil de onderneming nog eens 200 gekko’s inzetten, om uiteindelijk de gehele 5 ha beschermd te krijgen.
Tekst: Koen van Wijk
Hup aan het werk! 💪 Onze ingezette Gekko’s moeten helpen als ongedierte bestrijders. 🦎 Ze gaan op jacht in de kas...
Geplaatst door Van Geel Group - The Shop op Donderdag 16 mei 2024