Ik ben een groot voorstander van het jezelf makkelijk maken, en voor mijn gevoel gaat autonoom telen dit ook betekenen. Ja, ik ben mij er bewust van dat het in het begin niet vanzelf gaat en dat we tegen de nodige uitdagingen gaan aanlopen, maar als het staat lijkt het mij fantastisch. Het is toch top dat je kan invullen wat je doelen zijn, welke kosten eraan mogen hangen en dat de software hierop voorstellen gaat doen om het juiste klimaat in te stellen?

Zelfs voor mensen zoals ik is het mogelijk om te zien wat er gebeurt in de kas en ook te begrijpen. Data lezen en begrijpen kan ik namelijk als de beste maar ik weet niet wat de juiste lijn zou ‘moeten’ zijn. Waar ik ook heel erg nieuwsgierig naar ben is of we dan met de gerberateelt makkelijker uit de botrytisproblemen blijven rondom de herfst. Kunnen de sensoren in combinatie met de andere metingen straks sneller doorhebben hoe de groeiomstandigheden zijn om vervolgens een ander klimaat in te zetten? En gaan we straks iedere plant op een andere manier voeding en licht geven doordat iedere plant zijn eigen sensor heeft?

Moet je eens indenken hoeveel data je hiermee kunt verzamelen en welke top-omstandigheden je voor je planten kan creëren. Maar dit zou ook heel veel besparing op kunnen leveren, doordat sommige planten met veel minder voeding en/of belichting toe kunnen. Ik denk dat we juist door autonoom telen nog sneller tot slimme innovaties gaan komen. Doordat je het één ziet komt er weer een andere vraag naar boven en de verbindingen die je kunt gaan leggen met de data kan weleens leiden tot hele mooie dingen.

Wellicht is het voor mij makkelijk praten aangezien ik geen gevoel heb bij de klimaatcomputer. Dus ik weet dan ook niet in detail wat we door deze werkwijze gaan weggooien. Ik zie vooral de mooie nieuwe kansen en voor mij als ondernemer is het een minder groot risico wanneer een teeltman besluit op te stappen. Althans, zo voelt het. Of het schijnveiligheid is gaan we meemaken.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker