De eerste wijn waarvan de druiven in de kas zijn gekweekt, komt uit Nederland. De wereldprimeur voor het kweken van wijnplanten in de kas is voor Wijnerij De Belaeving. Het Limburgse bedrijf kweekt twee hectare druivenplanten in een voormalig rozenkwekerij. Afgelopen september vond de eerste oogst plaats. Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff is zeer te spreken over de eerste resultaten: “Ik heb resultaten geproefd, je wilt het niet weten. Ik viel bijna achterover van de kwaliteit.”

Initiatiefnemer en eigenaar van Wijnerij De Belaeving Joep van Schaijk maakt bij de teelt van de wijnplanten gebruik van koude teelt. Er wordt daardoor niet gestookt en geen gebruik gemaakt van verlichting- of klimaatsystemen. Daarnaast wordt er ook geen gebruik gemaakt van pesticiden of herbiciden. “We gebruiken alleen druppelslangen voor de bewatering van de druiven” geeft Van Schaijk aan. “De kas zorgt ervoor dat de temperatuur goed op peil blijft”.

Tropisch gewas

Dat de primeur voor de teelt van wijnplanten in de kas uit Nederland komt is niet gek, aangezien de plant het in onoverdekte grond moeilijk heeft in Nederland. Van Schaijk: “Druiven zijn een typisch voorbeeld van een tropisch gewas, dat vooral in de Mediterrane gebieden groeit. Alleen speciale aangepaste druivenrassen doen het hier in Nederland goed, de edele rassen vinden het hier te koud.” Wijnkenner Van ’t Hoff sluit zich hierbij aan: “De kwaliteit van Nederlandse wijn is – als ik het heel netjes uitdruk – wisselend. We wonen in een nat en koud land en hebben een bodem die absoluut niet geschikt is voor het verbouwen van druiven. Ik kom zelden wat goeds tegen.”

Druivenstokken als bezemstelen

In de kas van De Belaeving doen de druiven het een stuk beter. “Als je in een normaal klimaat een druivenplant in de grond zet, kost het zo’n drie, vier jaar voordat daar een beetje een fatsoenlijke druif vandaan komt”, zegt Van ’t Hoff. “Ik zag deze stokken bij De Belaeving, die stonden er twee jaar: zo dik als bezemstelen. Niet normaal. Daar komt bij dat deze wijn eigenlijk gewoon biologisch is. De druiven worden immers niet bespoten met pesticiden”.

Optimaliseren

In de kas van De Belaeving werken permanent twee werknemers om te zorgen dat het teeltproces goed verloopt. In het oogstseizoen waren er tien mensen aan het werk om de druiven te oogsten. “Maar omdat we nog bezig zijn met het optimaliseren van de processen kan het zijn dat dit aantal anders is bij toekomstige oogstseizoenen.” Over de opbrengst per vierkante meter durft Van Schaijk nog geen uitspraken te doen: “Dat is heel erg afhankelijk van het teeltsysteem en de oogst. We zijn nu nog aan het zoeken naar de optimale werkwijze en hebben nu één oogst achter de rug. Pas als er een paar jaar geoogst is kunnen we daar wat meer van zeggen.”

Mooie toekomst

“Onze teelt van wijnplanten in de kas is een leuk alternatief voor de bestaande teelt”, vat Van Schaijk zijn primeur samen. Met Van ’t Hof heeft hij in ieder geval een grote fan van zijn in de kas geteelde wijn. “Deze wijn van De Belaeving gaat een gigantisch succes worden”, voorspelt de enthousiaste wijnjournalist.

Tekst: Leo Hoekstra. Beeld: Maartje van Berkel.

Gerelateerd