Kwekers Corné Houtepen en Erik Gommers werden geconfronteerd met een cyberaanval op de computer van hun bedrijf. Bij Corné had dat gevolgen voor het interne logistieke- en teeltsysteem van zijn potplantenbedrijf. Erik gooide zijn computer weg. Beide ondernemers delen hun verhaal vooral om collega-ondernemers te waarschuwen.
“Bij iedere map zat een tekstbestandje waarin stond dat ik gehackt was”
Het is juli 2018 als potplantenkweker Corné Houtepen op zijn kantoor achter de computer schuift. De computer is langzaam en Corné besluit opnieuw op te starten. Vanaf dat moment volgt er een lange reeks foutmeldingen. Hij kan niet meer bij zijn bestanden. Alles is versleuteld. Bij iedere map zit een klein tekstbestandje waarin staat dat hij gehackt is. Om weer toegang te krijgen tot zijn bestanden, moet hij bitcoins betalen.
“Alles geïnfecteerd, back-up niet op orde en de leverancier van mijn programma failliet”
De computer van Corné is aangesloten op een server. Hij doet er alles mee. De back-up die iedere nacht draait op een externe harde schijf is ook gehackt. “Op de server draait ons totale logistieke managementsysteem. Met dit programma kunnen we iedere verplaatsing, elk plantje dat gesorteerd wordt, besturen. Alle configuratiebestanden zijn aangetast en versleuteld. En de leverancier van dit programma was failliet.”
“En dat is dan het moment dat je het heel benauwd gaat krijgen”
Zijn bedrijf viel nog niet stil, maar het hing wel aan een zijden draadje. Corné: “We moesten de broncode van het programma opnieuw kopen. Dat duurde 4 maanden. Zo lang moest het programma dus blijven draaien zonder uit te vallen. Spannend, maar dat is gelukkig goed gekomen”.
Toch is hij veel registraties en bestanden van toegevoegde waarde kwijtgeraakt. “Maanden later kom je erachter dat je bepaalde bestanden niet meer hebt.”
Erik gooide zijn computer weg
Ook hortensiakweker Erik Gommers werd getroffen door een cyberaanval. “Jouw pc is gehackt en je kunt afrekenen in bitcoins om jouw pc up-to-date te krijgen” stond er op zijn beeldscherm. Erik: “Ik dacht: dat nooit van mijn leven”. Hij belt zijn IT-bedrijf. “Zij stelden mij meteen gerust”. Met dit bedrijf heeft Erik alle informatie in de cloud gezet. “Voor 25 euro per maand zijn mijn gegevens veilig. Alles wat ik lokaal had, was zeg maar dood. Met de informatie op mijn computer en op de harde schijf kan ik niets meer, hij is 2 jaar informatie van de veiling kwijt. “Meer mis ik niet. Ik heb mijn pc en de externe harde schijf die op mijn kantoor stond weggegooid.” Het IT-bedrijf van Erik zette al zijn gegevens terug en na 3 uur draaide alles weer.
“Juist omdat ik hier al bang voor was, besteedde ik het uit”
Net als veel collega’s slaat Erik alles op zijn netwerkschijf op. Documenten in Word, Excel, veilinggegevens, foto’s. “Eigenlijk heb ik altijd al angst gehad dat er iets zou gebeuren, want als je daar niet meer bij kunt, dan is het einde zoek.” Daarom nam hij een IT-bedrijf in dienst dat al zijn computers synchroniseert met de cloud. “Dat is zeker mijn redding geweest. En ja, of dat dan veilig is, daar moet je dan maar op vertrouwen.”
Beide ondernemers laten zich niet afkopen
Corné: “We besloten geen losgeld te betalen. Dit wil je niet in stand houden. Het is ook wat de politie adviseert”. Ook Erik is er heel duidelijk over. “Nooit van mijn leven. Het eind is zoek als je daarmee begint.”
Door de cyberaanval is Corné zich nog bewuster geworden van de kwetsbaarheid van automatisering. Tegenwoordig controleert zijn externe beheerder de back-ups en heeft hij een extra server. Ook werkt hij meer in de cloud. “Het is wel moeilijk om echt je hele manier van werken aan te passen”, geeft hij toe.
Cybercriminaliteit is een actueel risico voor glastuinbouwbedrijven
Het aantal cyberaanvallen neemt toe. Je kunt als ondernemer zelf al veel doen om de kans op een aanval te verkleinen. Kennis delen en ervaringen uitwisselen is een eerste stap. Wil je meer weten? Kijk op de website van Interpolis of neem contact op met het cyberweerbaarheidscentrum Greenport. In dit samenwerkingsverband werken telers, Interpolis en andere partijen in de sector aan het verhogen van de cyberweerbaarheid van individuele ondernemers en het tuinbouwcluster.