Je kunt geen lifestyle magazine openslaan, geen consumentenprogramma bekijken of het advies komt minimaal een keer voorbij: we moeten gevarieerder en uitgebalanceerd eten. Minder vlees en meer ‘superfood’, zoals bessen, granen of een aanvullend vitaminepreparaat. En ondertussen geven we onze planten al decennialang hetzelfde ‘te eten’. Elke dag het bekende pilletje, zonder ons te verdiepen in de vraag of variatie en nieuwe producten niet een belangrijke meerwaarde kunnen bieden. Onze planten krijgen ‘fastfood’, waarvan ze dikker worden, maar ook zwakker.
Terugdenkend aan mijn scheikundelessen schat ik in dat er zo’n 60 verschillende elementen zijn; Wikipedia toont zelfs een lijst van bijna 120 scheikundige elementen. En hoeveel gebruiken we er in de glastuinbouw? 15, 16 misschien? De kans is groot dat we een enorme potentie aan onbekende meststoffen onbenut laten. Wordt daar onderzoek naar gedaan?
Hoe anders is dat bijvoorbeeld bij licht, waar volop onderzoek wordt gedaan naar het optimale lichtspectrum. Nadat de meerwaarde van blauwe en rode LED’s was aangetoond, werd verder gekeken naar hetgeen andere kleuren kunnen betekenen voor dat optimale lichtrecept. Ondertussen doen we qua bemesting nog steeds hetzelfde als pakweg 50 jaar geleden, zonder ons voldoende te verdiepen in het belang van een gevarieerd menu voor de plant en zonder te kijken naar wat de plant nu daadwerkelijk opneemt.
Op ons bedrijf hebben we geëxperimenteerd met zeezout en lavameel, producten die veel elementen bevatten die niet op ons bekende lijstje van 15 elementen staan. Dat is lastig, want natuurlijk is het eindresultaat allesbepalend, maar ik wil ook erg graag weten welke meststof voor een eventuele verbetering verantwoordelijk is. Dat vereist gericht onderzoek. Van ons experiment zag ik niets terug in de plant, maar sinds we de nieuwe producten gebruiken spuit ik veel minder tegen spint. Mag ik hier zomaar conclusies uit trekken? De leverancier zal zeggen van wel, maar ik heb toch liever een wetenschappelijke onderbouwing.
Bemesting kan simpel zijn als je gewoon doet wat we als telers al tientallen jaren doen, maar de zoektocht naar het optimale voedingsrecept blijkt een complex traject dat meer onderzoek vereist.
Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk