In Utrecht werken wetenschappers onder leiding van hoogleraar Han Wösten aan een biologisch afbreekbaar alternatief voor plastic, waarvoor geen fossiele brandstoffen nodig zijn. De Westlandse ficuskweker Erik Persoon van Kwekerij Zwethlande in Honselersdijk wil de duurzame pot op zijn bedrijf testen.

De schimmel (mycelium) wordt gekweekt op plantaardig landbouwafval, waar behalve een plasticachtig materiaal ook andere afbreekbare producten van te maken zijn, zoals hout, rubber, leer en textiel. Er bestaan zo’n tien miljoen verschillende schimmels en volgens Wösten is daarvan maar een heel klein percentage slecht of ziekmakend. Bovendien blijft de schimmel aan het einde van het proces niet in leven. Het materiaal wordt verwarmd tot zestig graden, daarna zijn alle schimmels dood. Wat overblijft is een natuurlijk product.

Schimmelpot

De schimmelonderzoekers werken samen met de Westlandse ficuskweker Erik Persoon, die jaarlijks één miljoen ficussen kweekt. “Dit project is een mooie kans om een duurzaam alternatief voor al die plastic plantenpotten te ontwikkelen”, vertelt Persoon.
In Nederland worden jaarlijks zo’n drie miljard plastic plantenpotten gebruikt. “Het is een hele uitdaging om zo’n schimmelpotje te ontwerpen, er moet met zoveel dingen rekening gehouden worden”, vertelt Wösten. “Hoe gedraagt de plant zich in de pot? Gaat de pot niet te snel kapot, bijvoorbeeld? Daarom gaat de kweker ze in de praktijk testen.”
Wösten is er ervan overtuigd dat schimmel op termijn een van de duurzame alternatieven zal zijn voor plastic verpakkingsmateriaal. “Volgens onze berekeningen komen wij qua prijs al dicht in de buurt van een plastic pot, daarom zal het zeker een aantrekkelijk alternatief kunnen worden”, aldus Wösten. “Intussen onderzoeken we hoe we het productieproces nog duurzamer kunnen maken.” Het experiment is nu nog in de eerste fase. De kweker verwacht binnen drie of vier jaar een commercieel succesvol product te hebben. Zie ook de reportage van NOS.

Bron: NOS. Foto: Kwekerij Zwethlande.

Gerelateerd