Marius Mans Gerberateler Marius Mans over onderzoek roofwantsen

‘Als je wittevlieg hebt, dan is dat echt een groot probleem’

De details van het onderzoek van Gerben Messelink van Wageningen UR Glastuinbouw naar omnivore roofwantsen in de strijd tegen wittevlieg in gerbera, kent teler Marius Mans uit Brakel niet. Maar hij juicht het initiatief wel van harte toe. “De gerbera is weliswaar maar een klein plantje, echter wel met het blad erg dicht op elkaar. Dat maakt de bestrijding heel lastig. Dus als je eenmaal te maken hebt met wittevlieg in je gerberateelt, dan heb je echt een groot probleem.”

Met omnivore roofwantsen zijn in gerbera’s zowel wittevlieg als Echinotrips vroegtijdig en goed te bestrijden, blijkt uit genoemd onderzoek, waarover werd bericht in Onder Glas van februari (pag. 36-37). Zodra deze alleseters bij gebrek aan prooien of alternatieve bijvoeding overschakelen op plantaardig voedsel, is er een verhoogd risico op bloemschade. Vervolgonderzoek moet meer inzicht verschaffen over de relaties tussen roofwantsensoorten, omstandigheden en nevenschade.
“Een interessant experiment”, meent Mans, “en belangrijk dat dit wordt opgepakt. Een effectieve, biologische oplossing tegen wittevlieg spaart niet alleen in de kosten, maar geeft de gerbera ook een plusje op gebied van milieu.”
Zelf heeft de germiniteler uit de Bommelerwaard de situatie de laatste jaren goed onder controle, met dank aan de beschikbare biologische bestrijders. “Maar elk jaar is het in deze tijd van het jaar weer spannend of je het op deze manier onder controle kunt houden. Voldoende zon en een aangename temperatuur dragen bij aan de opbouw van de populatie natuurlijke vijanden, maar garantie heb je nooit.”

Uitbreiding
Mans Flowers bouwde tweeënhalf jaar geleden een nieuwe kwekerij in Brakel. Die gelegenheid heeft de teler aangegrepen om het bedrijf helemaal klaar voor de toekomst te maken. Hij was een van de eerste gerberatelers die Het Nieuwe Telen heeft opgepakt. Ook het geautomatiseerde intern transport heeft hij samen met zijn broer – die ook gerbera’s teelt – aanbesteed en ontwikkeld. Daarmee realiseren ze 15 à 20% arbeidsbesparing. “Het systeem van Berg Hortimotive met de inductielijnen werkt prima. Het werd al eerder gebruikt in de vruchtgroenten, maar is op ons verzoek aangepast voor snijbloemen.”
Het bedrijf van Mans is weliswaar nog erg nieuw, maar toch al klaar voor verdere expansie. Deze maand wordt gestart met de bouwactiviteiten voor een uitbreiding van 2,6 ha. “Ook daarin gaan we aan de slag met Het Nieuwe Telen. We bekijken nu welke installatie we gaan gebruiken. Daarnaast krijgt de kas diffuus glas, wat ook weer nieuwe sturingsmogelijkheden geeft.”

Roger Abbenhuijs