Teeltadvies tomaat Teeltadvies tomaat: dagklimaat optimaliseren

Belangrijk om nu voldoende groei te houden

In de onbelichte teelt van tomaten lopen we met de vroegste plantingen tegen de oogst aan. Dat betekent dat de plantbelasting oploopt. Voldoende groei houden is in deze periode belangrijk. Overdag moet een prettig groeiklimaat worden gecreëerd. Het mag zeker niet te benauwd worden in de kas. Afvoeren van voldoende vocht is van belang. Advies is derhalve om voldoende minimum raamstand te creëren. Optimaliseren van het dagklimaat heeft hoge prioriteit.

De plant moet namelijk voldoende kunnen blijven verdampen en het stuifmeel moet van goede kwaliteit blijven. Afhankelijk van het dagklimaat en de stand van het gewas kan worden gestuurd op een hogere of lagere nachttemperatuur. Voor vroegere rassen betekent dat een gemiddelde etmaaltemperatuur tussen de 17 en 18,5ºC. Voor jonge gewassen moet die etmaaltemperatuur liggen tussen de 18,5 en 20ºC.
Om in deze periode energie te kunnen besparen is het nuttig om te stoken met de groeibuis. Dan kleuren de tomaten bovendien beter. In de nacht kan het scherm nu nog makkelijk worden dichtgetrokken om energie te besparen.
Alleen in uitzonderlijke gevallen is het deze weken nodig om overdag de schermen te sluiten. In die gevallen is het zaak om boven het scherm voldoende te luchten, of een kier te trekken met het doek.

Willem Valstar
StarGrow Consultancy