Menno Ammerlaan Ammerlaan TGI onderscheiden met klimaatpenning

‘Brede waardering voor aardwarmteprojecten in glastuinbouw’

Uit handen van prinses Laurentien ontving Ammerlaan The Green Innovator uit Pijnacker op 24 juni een HIER klimaatpenning voor de bijdrage die het bedrijf levert aan de aanpak van het klimaatprobleem. Plaats van handeling was de HIER Klimaatborrel in Utrecht. Menno Ammerlaan, die samen met broer Leon de directie vormt van het gelauwerde bedrijf, is blij met de onderscheiding. De jury nomineerde eerder drie personen en drie organisaties.

Ruim honderd opiniemakers en deskundigen op het gebied van klimaat en energie, kozen in beide categorieën de uiteindelijke winnaar, waaronder aardwarmtepionier Ammerlaan. “Natuurlijk doet het ons wat”, zegt Leon Ammerlaan in een telefonische toelichting. “Wat ons vooral verheugt, is dat zowel de jury in de voorselectie als de klimaatdeskundigen in de uiteindelijke stemming ons bedrijf heeft verkozen. In de brede groep genomineerde bedrijven en organisaties zat een aantal gerenommeerde namen. Dat wij uiteindelijk met de eer mochten strijken, is een opsteker voor de hele sector. Binnen de glastuinbouw lopen tal van duurzame initiatieven en projecten en op deze manier komt dat bij een breed publiek onder de aandacht.”
Volgens de potplantenteler sprak het de jury en deskundigen vooral aan dat er ook woningen op het aardwarmteproject zijn aangesloten. Daarmee dragen Ammerlaan TGI en haar partners rechtstreeks bij aan de inspanningen die nodig zijn om de particuliere woningmarkt voor 2050 energieneutraal te maken. En het einde is nog niet in zicht. “We zijn nu bezig met een bedrijfsuitbreiding. Er worden nog dit jaar twee tuinbouwclusters op het project aangesloten die zowel energie vragen als leveren. In combinatie met verdere optimalisatie van de installatie kunnen we daarmee extra capaciteit én een nog efficiëntere energiebalans realiseren”, aldus de groene ondernemer.

Jan van Staalduinen