Vooruitblink: Naoogst Binnenkort in Onder Glas: Naoogst en logistiek

Business case bepaalt snelheid van robotisering

De maart-editie van Onder Glas heeft als thema: Naoogst en logistiek. In die serie verhalen wordt in twee artikelen specifiek gekeken naar de ontwikkelingen op gebied van robotisering in de tuinbouw. In de kas komen veel lastig te automatiseren handelingen voor, zoals oogsten, gewasinspectie en -verzorging. Kunstmatige intelligentie, visiontechnieken en communicatiesnelheid ontwikkelen zich zo snel dat robotisering dichtbij is. De business case bepaalt wanneer robots daadwerkelijk hun intrede doen.

Bij verwerking en verpakking is robotisering al meer gemeengoed, maar het kan allemaal veel doordachter en efficiƫnter. Dat is althans de mening van onderzoekers van Wageningen UR. Aanjagers voor robotisering in de kas zijn beheersbaarheid en snelheid van processen, betrouwbaarheid van levering en eenvoudiger arbeidsmanagement. Sommige dingen kan de robot beter dan de mens, zoals ziektemonitoring of alles even rijp oogsten. Daarom moet hij goed kunnen zien, beoordelen, denken, handelen en liefst ook nog leren van gemaakte fouten.
In de komende uitgave van Onder Glas uiteraard ook reportages op gebied van intern transport en mechanisatie. De komende editie verschijnt op donderdag 17 maart a.s.

Roger Abbenhuijs