Wilbert van Luenen Rupsen vreten struik in paar dagen kaal

Buxusmot maakt sector afhankelijk van actie consument

De buxusmot rukt op in Nederland. In een paar dagen kunnen de rupsen een struik helemaal kaal vreten. Dat wil zeggen: in de tuin van de particulier. Bij telers is er geen probleem. Hoe om te gaan met een ziekteprobleem dat zo exclusief bij de consument ligt? De sector is afhankelijk van de bereidheid van tuinbezitters om er iets aan te doen. “Daarvoor is betere voorlichting richting de consument nodig”, denkt stekproducent Wilbert van Luenen.

De buxusmot komt uit Azië en is waarschijnlijk vóór 2007 via import in Zuid-Duitsland terecht gekomen. Sindsdien breiden de problemen zich uit over Europa. Dit jaar grijpt de plaag om zich heen in Nederland, vooral in Noord-Brabant en Gelderland, maar het gebied groeit.
“Voor telers is er eigenlijk geen probleem. De rupsen zijn goed te bestrijden”, zegt de eigenaar van Wilbert Stek in Gendt. “Maar we zijn erg afhankelijk van wat de particulier gaat doen. Kiest hij opnieuw voor buxus als hij een haagje moet rooien? Of is hij bereid energie te steken in bestrijding? Een deel van de mensen heeft geen zin in een chemische aanpak, maar biologische middelen werken ook goed. Met Spruzit bijvoorbeeld zijn er goede ervaringen. Maar dan moet het wel op de juiste manier en meerdere keren worden toegepast.”

Dat moet op een meer gerichte manier worden verteld, vindt hij. Niet zoals nu halfslachtig in tv-programma’s. Er is dus meer actie van de sector nodig op dit punt. Vooralsnog lijkt dat de enige weg, want resistente soorten zijn nog niet bekend.
Wilbert Stek was voorheen vrijwel exclusief op buxusstek gericht. “Maar ik vond het risico te groot worden als je je richt op één product. Daarom hebben we er meer artikelen bij gepakt. De gang van zaken met de rupsen bevestigt onze keuze om minder kwetsbaar te worden. Wel jammer: buxus blijft een fantastisch product.”

Binnen het kader van de campagne ‘Buxus jeans of garden’ besteden de buxusleden van FloraHolland aandacht aan het probleem, bijvoorbeeld via Facebook.

Tijs Kierkels