Urban farming Den Haag Urban Farm ‘De Schilde’ opent haar deuren

Den Haag krijgt primeur met kasgroente vanaf flatgebouw

In de afgelopen twintig jaar is meerdere malen gepoogd om de land- en tuinbouw te integreren in de stedelijke omgeving. Visionaire architecten en gepassioneerde kunstenaars ontwikkelden prachtige plannen en vergezichten. Deze werden vaak enthousiast ontvangen, maar konden investeerders nimmer verleiden. In 2014 richtte het Zwitserse Urban Farms de ogen op Den Haag. Op vrijdag 20 mei ging de commerciële rooftop kas & viskwekerij De Schilde officieel open.

De Haagse kas ligt pal boven een viskwekerij, die op de bovenste etage van het voormalige kantoorgebouw nabij Hollands Spoor is gerealiseerd. De waterhuishouding is hier zelfs grotendeels mee verweven. Nu het eerste teeltjaar achter de rug is en alle systemen goed lijken te werken, maakt Urban Farms 002 De Schilde (in Bazel staat nummer 001) zich op om haar stadgenoten via abonnementen en lokale afhaalpunten van schoon geteelde, dagverse groenten, kleinfruit en vis te voorzien. Dat moet vanaf augustus gaan plaatsvinden.

Urban Farms is het eerste bedrijf dat een bevlogen visie op stadslandbouw op commerciële leest heeft geschoeid, het concept op meerdere plaatsen en in meerdere landen uitrolt én geen moeite lijkt te hebben om durfkapitaal aan te trekken. En de betrokken investeerders willen het hier niet bij laten. Volgens de Nederlandse website zoekt het bedrijf geschikte locaties in andere Nederlandse steden en werkt het in onder andere Zwitserland en de Verenigde Staten aan verdere uitbreiding. Een mogelijke kandidaat is Rotterdam, waar al jaren een daktuin in openlucht wordt gerund en voormalig havengebied op nieuwe bestemmingen wacht. Of wordt het Dordrecht, dat medio jaren negentig met City Fruitful zijn tijd te ver vooruit was? Het zou een mooie herkansing zijn.

Jan van Staalduinen