André Kuipers GreenTech Summit 2015:

‘Duurzaam werken en denken, dan hebben we een toekomst’

In juni vorig jaar werd in de RAI de eerste editie georganiseerd van de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech. Toen werd aangegeven dat het een tweejaarlijks evenement wordt met in het tussenliggende jaar een eendaags seminar, de GreenTech Summit. Meest in het oog springende spreker op dinsdag 9 juni was astronaut André Kuipers. Hoewel zijn inleiding vooral een verslag was van zijn twee ruimtereizen, had hij tot slot een duidelijke boodschap voor de aanwezigen.

De vele beelden die Kuipers tijdens zijn ruimtereizen heeft gemaakt – en via Twitter verspreid – tonen enerzijds de schoonheid van de aarde, maar maken anderzijds inzichtelijk waar het mis lijkt en dreigt te gaan. De invloed van teveel gewasbeschermingsmiddelen, het gebrek aan water of vruchtbare grond en de consequenties van teveel ontbossing is in sprekende beelden vastgelegd.
Kuipers benadrukte ook het grote belang van de ruimtevaart voor het hedendaagse leef- en werkpatroon op aarde. Satellieten zijn essentieel voor alle vormen van navigatie en zeker ook erg belangrijk voor de land- en tuinbouw. De grenzen zijn volgens de Nederlandse astronaut nog lang niet bereikt. “Teelt op mars lijkt nu nog science fiction, maar zal ooit waarheid worden.”
Astronaut worden was een jongensdroom van Kuipers, zijn hedendaagse droom is om mensen te tonen dat we een mooie planeet hebben, maar vooral om de bevolking te kunnen overtuigen daar zuinig op te zijn. “We hebben namelijk maar één planeet om op te wonen.”
Onderzoek en technologie worden naar zijn mening op een verkeerde manier gebruikt. “Niet in balans met de natuur. We eten niet goed en verwaarlozen het leven op aarde. Alleen als we duurzaam werken en denken, dan hebben we met elkaar een toekomst.”

Roger Abbenhuijs