Marcel Janssen Onder Glas dossier: Kleine gewassen

‘Een klein gewas om klein te blijven’

De enorme variatie aan artikelen die de afgelopen elf jaar zijn gepubliceerd in Onder Glas, zijn terug te vinden via onze website. De themanummers zijn gerangschikt op jaartal, maand en onderwerp. Maar middels de zoekfunctie kan ook worden gezocht op trefwoorden. Zo’n zoekopdracht kan zijn: klein gewas. Doelstelling van de redactie is namelijk om naast de hoofdgewassen op gebied van glasgroenten, snijbloemen en potplanten, elke maand ook een kleiner gewas te belichten.

Onder de titel ‘Een klein gewas om klein te blijven’, publiceerden we in onze editie van januari 2012 een reportage over veldslateler Marcel Janssen. Veldsla is een klein gewas waarvan de prijs direct onderuitgaat bij een groot aanbod. De VOF Janssen heeft de eigen afzet geregeld en leveren de kleine plantjes in plastic bakjes, met de voetjes in het water. Zo houden ze de prijs zelf in de hand. Het gewas is eigenlijk zelfs voor één bedrijf te klein; op dit bedrijf is het slechts een neventeelt naast het telen van zaden in de zomer.
In de winter wordt er gewoon gezaaid, hoe de markt er na twintig weken voorstaat is niet in te schatten. “We leveren wat we kunnen verkopen”, zei Marcel Janssen destijds. “Wat we niet kunnen verkopen, frezen we de grond in. Als je ermee blijft leuren, dan blijft de prijs slecht.”
Lees hier de hele reportage terug.

Roger Abbenhuijs