Dossier Mechanisatie Onder Glas Dossier: mechanisatie

Efficiënter sturen op arbeid dankzij geïntegreerd systeem

Mechanisatie, automatisering, robotisering, vision technieken; technische ontwikkelingen domineren meer en meer de productieprocessen in de geïndustrialiseerde landen. De glastuinbouw is daar geen uitzondering op, al blijft de factor arbeid belangrijk en in veel gevallen zelfs onmisbaar. Het telen van groenten, bloemen en potplanten van topkwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten is een voortdurend samenspel tussen ambacht en techniek.

De technische ontwikkelingen op gebied van intern transport, sorteren en verpakken komen regelmatig aan bod in specifieke themanummers. Via de website www.onderglas.nl zijn artikelen op gebied van mechanisatie en automatisering eenvoudig terug te vinden. Dat kan door middel van gerichte zoekopdrachten, maar daarnaast is het mogelijk om themanummers uit eerdere jaargangen in zijn geheel terug te lezen. Bijvoorbeeld Logistiek, of Automatisering en Robotica.
Het zoekwoord ‘automatisering’ brengt de efficiencyslag van tomatenteler Jan van Marrewijk uit 2013 terug in de herinnering. Voor zijn nieuwe bedrijf in Dinteloord realiseerde hij een totaaloplossing waarbij de krachten van verschillende leveranciers werden gebundeld in één geïntegreerd automatiseringssysteem. De uitdaging was om alle elementen naadloos op elkaar te laten aansluiten. Grootste pluspunt is dat vanaf dat moment met één druk op de knop verfijnde managementoverzichten uit de computers rollen. Deze overzichten helpen de teler en zijn bedrijfsleiders om hun grote organisatie eenduidig en efficiënt aan te sturen.
Lees het hele artikel hier terug.

Roger Abbenhuijs