Ep Heuvelink Klimaatwetenschap voegt bouwsteentje toe aan plantmodel

Extra opname van CO2 uit de atmosfeer onderschat

Voor de klimaatwetenschap was het onlangs groot nieuws. De weerstand van het mesofyl (de binnenste bladgroenhoudende cellen in het blad) is jarenlang onderschat. Daardoor is de extra opname van CO2 onderschat en dat leidt tot een verkeerd beeld van de toename van het broeikasgas in de atmosfeer. De inzichten van de Amerikaanse wetenschappers verfijnen een onderdeel van plantmodellen, die worden gebruikt voor de inschatting van groei en opbrengst in de tuinbouw.

Ep Heuvelink van Wageningen Universiteit verwacht echter niet dat het nieuwe inzicht tot heel andere uitkomsten zal leiden. “Bij de globale modellen, gebruikt in de klimaatwetenschappen, werd alleen de grenslaagweerstand en de weerstand van de huidmondjes bij de inlaat van CO2 meegenomen, niet de interne weerstand in het blad. Daardoor ben je te optimistisch over de hoeveelheid CO2 die voor chloroplasten (bladgroen) beschikbaar is”, vertelt Heuvelink. “Als vervolgens het gehalte in de atmosfeer stijgt, schat je het effect daarvan te laag in. Als je de weerstand vergeet, ben je namelijk sneller op een verzadigd niveau en voegt een beetje meer CO2 niets meer toe. Als je de weerstand wel meeneemt, zit je in een ander stuk van de responscurve, daar waar iets meer nog wel aantikt.”

De universitair hoofddocent heeft zelf veel ervaring met modelbouw en toepassing bij de inschatting van groei en opbrengst in de tuinbouw. “In onze modellen is de weerstand van het mesofyl al meegenomen. Maar een betere definiëring daarvan is altijd welkom. Toch verwacht ik geen wezenlijk andere uitkomst bij onze modellen. Als er grote verschillen zouden zijn bij groei of opbrengst in de tuinbouw, hadden we dat allang gemerkt, want we toetsen de modellen steeds aan de praktijk.”

Tijs Kierkels