Jan Reijm Dossier: Automatisering

Oogstsorteersysteem compenseert hogere arbeidskosten

Via de zoekopdrachten: automatisering, mechanisatie en robotisering is op de Onder Glas site een rijk aanbod van artikelen te vinden over het vervangen van menselijke arbeid door machines. Ook de specifieke themanummers van de afgelopen jaren leiden naar reportages over teeltbedrijven die gerichte stappen hebben gezet op dat gebied. Mooi voorbeeld is komkommerbedrijf Reijm. Teler Jan Reijm legde in april 2014 het verband tussen hogedraadteelt en automatisch sorteren.

Piet, Jaap en Jan Reijm kochten eind 2013 een bedrijf van 44.000 m2 in Berkel en Rodenrijs om er hogedraad komkommers te gaan telen. Voordelen zijn een gelijkmatiger oogst van een uniformer product met een betere kwaliteit.
Kunnen we met gelijkblijvende arbeidskosten komkommers produceren als we kiezen voor een duurdere hogedraadteelt in plaats van het traditionele systeem. Dat was de uitdaging. Ze zochten het in automatisering: een nieuw containeroogstsysteem met intern transport via een kettingbaan, een sorteerder met automatische voeding en twee automatische stapelaars aan het einde van het sorteerproces.
De ervaringen waren positief. De berekende arbeidsbesparing was 30%, naar verwachting voldoende om de extra arbeid vanwege de hogedraadteelt te compenseren. Lees hier het hele artikel nog eens terug.

Roger Abbenhuijs