Teeltadvies kasklimaat Teeltadvies teeltklimaat:

‘Gewoon zelf even buiten voelen hoe het klimaat is’

Begin april hebben we jaarlijks de mooie manifestatie Kom in de Kas, waarbij we ons als sector presenteren aan een breed publiek. Door onze bedrijven open te stellen en belangstellenden van binnen en buiten de sector uit te nodigen, gunnen we de consument een kijkje in onze mooie groene keuken. We schrijven nu eind april en dan wordt het hoog tijd om als teler zelf regelmatig uit de kas te komen en ook de klimaatcomputer uit de winterstand te halen.

Het weer verbetert, de buitentemperaturen stijgen, de natuur ontluikt en er is veel moois te genieten buiten de kas. Daarbij wordt het in de kas steeds drukker en hoe meer de stress en druk toenemen, des te waardevoller het is even te ontspannen buiten de kas, gedachten te ordenen om gewoon fris en goed te blijven functioneren. De meeste fouten maken mensen door oververmoeidheid en over-concentratie.
Buiten deze sociale argumenten is er voor een teler nog een belangrijke reden om uit de kas te komen. Namelijk gewoon even voelen hoe het klimaat buiten voelt. Omdat het steeds zonniger en warmer wordt buiten, is het vaak nodig de klimaatcomputer aan te passen. We staan deze tijd nog op de zogenaamde winterinstellingen en als we die er te lang in laten staan, wordt het stapje voor stapje toch vaak te warm om onze gewassen optimaal te laten groeien.

In het zomer halfjaar moet er toch vaak meer worden gelucht, een lager etmaal zijn ingesteld om voldoende kracht in de gewassen te houden. Wat ik in de praktijk vaak tegen kom is dat de nachttemperatuur onvoldoende omlaag is aangepast. Nachten worden al korter, de buitentemperatuur is hoger, dus om de plant voldoende nachtrust te geven mag het best een graadje lager. Ventilatie wordt te lang te veel begrensd, waardoor het de eerste zonnige dagen te benauwd en warm blijft in de kas. De watergift wordt vaak onvoldoende aangepast. De boodschap is kort en krachtig: kom regelmatig uit de kas, beter voor uzelf en voor het gewas.

Peter Klapwijk
Adviesbureau 2Harvest