Diffuus glas Onder Glas dossier: van kassenbouw naar kasdek

Glas of coating, diffuus licht heeft de toekomst

Sinds de start van Onder Glas komen ontwikkelingen op gebied van kas en kassenbouw elk jaar thematisch aan bod. Middels een gerichte zoekopdracht in de speciale zoekbox op de Onder Glas website ontstaat automatisch een breed, informatief dossier over de ontwikkeling van de standaardkas, naar specifieke, energiebesparende glastuinbouwprojecten. Door de economische situatie is de laatste jaren het aantal nieuwbouwprojecten fors afgenomen, maar de ontwikkelingen gaan gewoon door.

Naast innovatieve concepten als de Daglichtkas, de ID-kas en de 2SaveEnergy-kas, springen met name de vernieuwingen in het kasdek in het oog. Dat heeft alles te maken met de stormachtige opkomst van diffuus licht. In het themanummer Innovatief kasdek werd niet voor niets de conclusie getrokken dat diffuus licht de toekomst heeft. Nieuwe kassen krijgen steeds vaker diffuus glas en op bestaande kassen wordt het licht diffuus gemaakt middels diverse, specifieke coatings.

Na jaren van productontwikkeling en onderzoek is het vertrouwen in diffuus glas fors gegroeid. In het genoemde themanummer werd gesteld dat binnen een paar jaar driekwart van de ondernemers bij nieuwbouw kiest voor diffuus glas op het dek. In vruchtgroenten wordt het glas doorgaans voorzien van een tweezijdige anti-reflectielaag. Lees hier het hele artikel.

Roger Abbenhuijs