Piet Zwinkels Radijsteler Piet Zwinkels positief over toekomst

‘Grootste cluster radijs zonder blad’

Vorige week maakten de telers van losse radijs in zakjes bekend dat zij van afzetorganisatie veranderen. Zij tekenden een samenwerkingsovereenkomst met Versland Selection, dat een vooraanstaande positie inneemt op gebied van ‘korte’ gewassen. Vanaf 1 januari leveren zij niet meer direct aan The Greenery. “Door deze samenwerking ontstaat het grootste cluster radijs zonder blad bij één verkooporganisatie”, vertelt Piet Zwinkels van Zwinbrothers uit Monster.

Bij de samenwerking tussen de Westlanders ligt de nadruk op de afzet van in Nederland geteelde radijs. Hij is optimistisch gestemd over de krachtenbundeling. “Luisterend naar het McKinsey rapport hebben wij als telers het idee dat we op tijd de juiste richting hebben gekozen met gelijkwaardige partners.”
Anderhalf jaar geleden informeerde Zwinkels de lezers van Onder Glas over de radijsteelt in de Middelandse-Zeelanden, waar hij inmiddels al meer dan 25 jaar met grote regelmaat komt. Mindere prijsvorming en onrust vanwege de Arabische lente was voor hem reden om minder handel te drijven met radijstelers in Marokko en Egypte. “Wij zijn als bedrijf nog betrokken bij de radijsteelt in Portugal en Israël, maar denken de banden met de verloren landen weer snel te herstellen”, vertelt hij.

Pieternel van Velden