Rob Jonkers ‘Hele sector niet over één kam scheren’

Hortensiakweker aan Greenpeace: kom maar kijken

Hortensiakwekerij Gebr. Jonkers Elshout heeft campagneleider Michiel van Geelen van Greenpeace uitgenodigd om met eigen ogen de milieuvriendelijke aanpak op het bedrijf te komen bekijken. Jonkers vindt dat de hele sector over één kam wordt geschoren binnen de campagne Gifplanten in het Tuincentrum. De recente reactie van Van Geelen op een PPO-rapport over de residuen is de directe aanleiding voor de uitnodiging van de Brabantse teler.

“Naar aanleiding van de campagne hebben we in een laboratorium onze eigen planten laten testen op residuen”, vertelt Rob Jonkers. “Daar kwam uit dat er slechts één stof op zat, in een minimale hoeveelheid, ver onder de normen. Daar zijn we trots op. Het is het gevolg van onze manier van telen.”
Hij heeft onder andere na twee jaar onderzoek een biobased alternatief voor chemische remming weten te bemachtigen. De inzet van gewasbescherming is minimaal en er wordt niets geloosd. Verder is de teler van onder meer hortensia’s bezig met een overgang op louter organische mest en zoekt hij alternatieven voor veen. “We investeren heel veel in duurzaamheid en het is vervelend dat je dan zo in de hoek gezet wordt als vervuiler. We moeten af van de suggestie dat telers allemaal zomaar illegale middelen gebruiken. Met onze uitnodiging willen we bereiken dat Greenpeace genuanceerder wordt in zijn uitlatingen en aandacht krijgt voor de telers die goed bezig zijn.”

Tijs Kierkels