Teeltadvies Cymbidium Teeltadvies snijcymbidium:

Keuze juiste schermmiddelen blijft een hele puzzel

Er zijn de laatste jaren steeds meer schermmiddelen bijgekomen. Vroeger was de keuze beperkt en was het vooral een keus tussen fabrikanten en leveranciers. Tegenwoordig heeft elke leverancier (veel) schermmiddelen met specifieke toepassingen: zonwerend, warmtewerend, diffuus makend, combinaties hiervan en schermmiddelen die de verdeling van het lichtspectrum beïnvloeden. Voor telers wordt het dan ook steeds moeilijker om een goede keuze te maken uit al deze middelen.

Om een goede keuze te kunnen maken moet je eerst bepalen wat je met het schermmiddel wilt bereiken, met andere woorden waarom ga je krijten op een bepaalde afdeling?
Bij (extreem) late cymbidium (bloeitijd mei-juli) is het duidelijk: hier moet je de kastemperatuur zo koel mogelijk kunnen houden om de uitgroei van de takken zo traag mogelijk te laten gaan. Tevens is dit van belang voor de takkwaliteit. Zeker als we de komende maanden te maken krijgen met veel instraling en steeds hogere buitentemperaturen, dan is het voor de takkwaliteit en de bloemkleur van belang dat de kastemperatuur overdag zo laag mogelijk blijft.

Omdat de ‘traditionele’ schermmiddelen, zoals Redusol, Q-4white, Eclipse, nog meer warmte tegenhouden dan de meer lichtdoorlatende, warmtewerende schermmiddelen, zoals Reduheat en Q-heat, moet voor deze afdelingen dus nog steeds worden gekozen voor de traditionele schermmiddelen. Bij (extreem) vroege cymbidium (bloeitijd augustus-oktober) geldt dezelfde afweging. Het verlies aan groeilicht moet je als teler op de koop toenemen, omdat het in de hand houden van de kastemperatuur boven alles gaat. Immers bij kastemperaturen boven 26ºC neemt de kans op knoprui en rode bloemen sterk toe.

In de overige afdelingen, waar in de zomerperiode geen bloemen op het gewas staan en waar in de zomermaanden juist zoveel mogelijk licht moet worden toegelaten voor optimale groei en knopaanleg, ligt de keus anders. Hier kan een teler (tijdelijk) een wat hogere kastemperatuur tolereren en is het van belang de planten optimaal te laten groeien (assimileren). Omdat op veel bedrijven te donkere schermdoeken liggen, kan een dunne schermlaag (schermingspercentage 25-30%) er juist voor zorgen dat er meer licht op het gewas komt, zeker als met dit schermmiddel ook de kastemperatuur beter in de hand kan worden gehouden.
Naast de bloeitijd is verder ook de kasuitrusting van belang bij de keuze van het schermmiddel: hoe hoog is de kas, hoe groot is de luchtingscapaciteit, welk(e) klimaatscherm(en) is/zijn aanwezig, is er luchtbevochtiging aanwezig of bijvoorbeeld daksproeiers.
Het blijft dus een hele puzzel bij de keuze van het juiste schermmiddel. Echter door van te voren goed te bedenken wat het belangrijkste doel is dat je als teler met het schermmiddel wil bereiken, zijn verkeerde keuzes te voorkomen.

Gert Benders
Tuinbouwadviesbureau Van der Ende